Živnosť alebo s.r.o.? Poradíme vám, ktorú možnosť si vybrať

Autor ML september 2018 -
Živnosť alebo s.r.o.? Poradíme vám, ktorú možnosť si vybrať Shutterstock.com (archív Seocentrum)

Rozhodnúť sa medzi živnosťou a s.r.o. je niekedy veľmi ťažké. Ako začínajúcemu podnikateľovi s nulovými skúsenosťami vám prídu obe možnosti dobré, no skúsení podnikatelia to vidia úplne inak. Ak si neviete vybrať medzi živnosťou a s.r.o., v krátkosti vám zhrnieme pozitíva a negatíva oboch možností.

Doba založenia

Ak sa neviete rozhodnúť medzi živnosťou alebo s.r.o., možno sa rozhodnete podľa toho, ako dlho bude trvať, kým sa všetko vybaví a budete môcť začať podnikať. Ak sa rozhodnete pre živnosť, všetko potrebné vybavíte na jednom mieste a doba založenia býva zvyčajne 3-4 pracovné dni. Založenie spoločnosti s ručením obmedzením trvá zvyčajne 10 dní.

Čo sa týka predmetov podnikania, pri živnosti vás vyjde 10 predmetov podnikania na cca 50 eur. Ak si dáte založiť spoločnosť spoločnostiam, ktoré sa takýmto zakladaním nových spoločností zaoberajú, získate neobmedzený počet predmetov podnikania bez toho, aby vám to navýšilo cenu.

Administratíva

Nikto z nás nemá rád administratívu, no podnikanie sa bez nej nezaobíde. Ak sa rozhodnete pre živnosť, administratívu zvládnete bez najväčších problémov aj úplne sami. Pri s.r.o. vás čaká síce náročnejšia administratíva, ale s minimom skúseností s podvojným účtovníctvom ju zvládnete. Keď tak, môžete si najať externého účtovníka, ktorý sa vám o všetko postará.
Ušetríte si veľa starostí, ale aj zbytočných výdavkov.

Riziko

V otázke rizika jasne vyhráva spoločnosť s ručením obmedzeným. Ako živnostník v prípade neúspechu v podnikaní ručíte celým svojím majetkom - teda aj osobným a majetkom svojich najbližších. V prípade neplnenia záväzkov vám môže exekútor siahnuť na všetko, čo vlastníte a vôbec nebude záležať, akú hodnotu to má.
Pri s.r.o. ručia len spoločníci, prípadne spoločník, a to len do určitej sumy, ktorá je uvedená v zakladacej zmluve.

Výhodou pre vás bude, že môžete ušetriť na prenájme kancelárskych priestorov, a to tak, že si vyberiete lukratívne virtuálne sídlo firmy, ktoré vám mesačné výdavky za prenájom kancelárie zníži na minimum. Ak si však nebudete plniť svoje záväzky, nevyvlečiete sa z toho.

Nech už si vyberiete ktorúkoľvek možnosť, pamätajte - vždy je lepšie plniť si záväzky včas, ako potom riešiť problémy s exekútormi. Buďte poctivým podnikateľom.

ML

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK