Mediácia vám zmení pohľad na riešenie nekonečných konfliktov

Autor ML október 2018 -
Mediácia vám zmení pohľad na riešenie nekonečných konfliktov Shutterstock.com (archív Seocentrum)

Konflikty sú súčasťou nášho života a nie vždy sa im dokážeme na 100 % vyhnúť. V osobnom alebo pracovnom živote, no aj v podnikaní.

Ak vznikne spor medzi dvoma stranami a dlhodobo nedochádza k jeho riešeniu, problém môže narásť do obrovských rozmerov. Svoj čas sa ale musíme naučiť využívať efektívnejšie a na oveľa podstatnejšie veci, a týmto nepríjemným sa vedieť čo najviac vyhýbať. Možno vám s tým trochu pomôžeme.

Dokonalá spolupráca viacerých faktorov

Jedna jediná a dôležitá vec pri riešení konfliktov neexistuje. Je to súhra alebo skôr nesúhra viacerých pocitov, emócií a názorov dvoch a viac zúčastnených strán, ktoré sa cítia byť vždy tou druhou dotknuté. Preto je nutné vedieť s týmito vplyvnými faktormi pracovať a naučiť sa ich ovládať.

Prax je od teórie v mnohých prípadoch však značne odlišná a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Na riešenie konfliktov si musí človek urobiť čas, mať správny pohľad, niekedy aj nadhľad a vedieť vypočuť oponentov. Ak to nezvládnete sami, vyriešte to s mediáciou.

Malý úspech veľkou výhrou

Ide o dobrovoľnú vec a nikto by vás nemal k nej nútiť. Vo vlastnom záujme by sme vám ale odporúčali túto možnosť zvážiť, pretože súdna dohra môže mať vážnejšie dôsledky, ktoré sa neodrazia len vo vašej peňaženke. Pri mediácii ide o to, aby boli spokojné obe strany a správny mediátor by to mal vedieť docieliť. Často ide o jednoduchšie a rýchlejšie mimosúdne riešenie sporov, ktoré má priniesť vzájomnú dohodu.

Ak ste sa niekedy do tejto situácie dostali alebo musíte v práci podobné konflikty riešiť pravidelne, určite viete, že už aj malý posun vpred dokáže byť v spore určitou výhrou. A to isté môžete dosiahnuť aj s pomocou mediátora, ktorý váš pohľad na riešenie konfliktov určite zmení a možno sa tak vyhnete aj tým ďalším.

ML

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK