100 rokov ČSR: prvé autá v novom štáte

Autor RR/DT október 2018 -
L&K So 200 (1921) L&K So 200 (1921)

Roky prvej Československej republiky (1918 – 1938) boli obdobím silného rozvoja nielen mladej demokracie, ale aj motorizmu, ťahaného vpred silným nástupom domácich výrobcov.

Prvý oficiálny súpis motorových vozidiel z marca 1922 prezrádza, že zo 4 928 osobných automobilov najviac pripadlo značke Laurin & Klement: až 1 164 kusov (23,6 %). Tá sa už skôr vypracovala na najväčší podnik svojho druhu v Rakúsko-Uhorsku a šance v novovzniknutej Československej republike dokázala naplno využiť.

Laurin & Klement

Rozvoj spoločnosti, založenej v roku 1895 mechanikom V. Laurinom a kníhkupcom V. Klementom v Mladej Boleslavi, výrazne zbrzdila prvá svetová vojna. Rok 1918 priniesol úľavu z konca veľkého konfliktu a zároveň nadšenie zo vzniku nového štátu. V ňom ešte po troch rokoch pripadal jeden automobil na 3 138 obyvateľov, takže motorizácia krajiny bola na začiatku. Firma Laurin & Klement venovala pozornosť cenovo dostupnejším modelom, čo korešpondovalo s demokratickým duchom novovzniknutej republiky.
Základ povojnovej ponuky mladoboleslavskej automobilky tvoril osvedčený modelový rad S, vyrábaný v rokoch 1911 – 1925 v počte viac ako 2 000 kusov. Priebežnú modernizáciu konštrukcie reflektovali označenia sérií ako Si, Sl, Sm či So; zdvihový objem štvorvalcového motora postupne rástol z 1 771 na 2 413 cm3, najväčšia rýchlosť stúpla z asi 50 na 75 km/h – čím sa voz pasoval do strednej triedy. V prvej polovici 20. rokov doplnili sortiment spoločnosti „ľudovejšie“ modely L&K 100, 105 a 110.

Historická fúzia

Hospodárske pomery československej republiky 20. rokov boli poznačené povojnovou stagnáciou a rozpadom tradičných trhov. Tieto faktory spolu s reštriktívnou politikou novej vlády viedli v mnohých firmách k zmenám vlastníckej štruktúry a hľadaniu silného partnera. Automobilka Laurin & Klement nebola výnimkou; v roku 1925 do nej vstúpil strategický partner – renomované Škodove závody v Plzni.
V Mladej Boleslavi sa práve vtedy začínalo s výrobou populárnej „stodesiatky“, ktorá sa dočkala väčšieho rozšírenia a po určitú dobu niesla logá oboch zainteresovaných subjektov – Laurin & Klement i Škoda. V rokoch 1925 – 1929 vzniklo skoro 3 000 kusov v celom rade verzií.
Automobily L&K/Škoda sa stali charakteristickým prostriedkom osobnej i nákladnej dopravy v prvej republike. Zákazníkom prinášali benefit v podobe vysokej kvality a spoľahlivosti, ale tiež výhodný pomer ceny a úžitkovej hodnoty.

Škoda 100 let ČSR 2 na web                                   T. G. Masaryk pri svojej luxusnej Škode Hispano-Suiza (1926)

Rozbeh Škodovky

Spojenie s priemyslovým gigantom Škoda významne posilnilo konkurencieschopnosť automobilky v Mladej Boleslavi. Výsledkom boli následné rozsiahle investície, vrátane vybudovania novej výrobne s modernou technológiou. Jej nárokom bol prispôsobený stavebnicový rad modelov Škoda 422, 430, 645 a 860. Prvá číslica v typovom označení vyjadrovala počet valcov, zvyšné dve výkon v koňoch. Prvý typ 422 našiel v zložitom období hospodárskej krízy rokov 1930 – 1932 viac než 3 400 zákazníkov. Otvorená verzia stála v roku 1930 zhruba 33 000 Kč, liter benzínu cca 2,50 Kč. Avšak priemerný ročný plat úradníka vtedy činil 18 000 korún. K zaujímavým prvkom štandardnej výbavy patrili kvalitné hodiny, naťahované v osemdennom cykle.
Začiatkom apríla 1933 debutoval celkom nový voz Škoda 420 Standard, pádna odpoveď na hospodársku krízu. Oproti typu 422 sa jeho hmotnosť podarilo znížiť asi o 250 kg, predovšetkým vďaka nahradeniu rebrinového rámu podvozka centrálnym rúrkovým nosníkom. Zdvihový objem štvordobého štvorvalca 995 cm3 umožnil naplno využiť daňové výhody; výkon činil 14,7 kW, spotreba paliva asi 8 litrov na 100 km, cena bola 29 800 Kč.

Populárny Popular

Škoda sa v priebehu 30. rokov dokázala na trhu automobilov presadiť najmä svojimi cenovo dostupnými modelmi. Mimoriadne obľúbený rad Popular, vyrábaný od roku 1934, priniesol značke razantný nárast odbytu na domácom i zahraničnom trhu. Ideovo bol venovaný vtedy čerstvým vicemajstrom sveta vo futbale, na čele s ich kapitánom, legendárnym brankárom Františkom Pláničkom. Tento praktický automobil si rovnako zvolil aj spisovateľ Karel Čapek s manželkou, herečkou Oľgou Scheinpflugovou.
Vyvrcholením snahy o skutočne ľudové vozidlo sa stala Škoda Popular 995, typ 937, pre svoju cenu 17 300 korún výstižne prezývaný „Liduška“. Vývoj a príprava jeho výroby sa kryli so záverečným obdobím prvej republiky – debutoval na sklonku roku 1938.

Škoda 100 let ČSR 4 na web Škoda Popular 995 „Liduška“

Do konca éry prvej republiky vzniklo viac než 13-tisíc kusov Popularu v mnohých variantoch. Spoločne s väčším modelom Rapid tvorili hlavné piliere úspechu a ich progresívna konštrukcia sa stala solídnym základom povojnovej produkcie.

Ľudové aj luxusné autá

Počas 20 rokov prvej republiky oslovila mladoboleslavská automobilka, vedľa širokých vrstiev, i tú najnáročnejšiu klientelu – pôsobivou flotilou luxusných modelov. Prémiové vozy vynikali špičkovou kvalitou, vysokým jazdným komfortom i modernými konštrukčnými riešeniami. Príkladom môže byť L&K – Škoda 450 z polovice 20. rokov. Bohatá výbava zahŕňala napr. kompresor na hustenie pneumatík, poháňaný priamo motorom vozidla. Cena otvorenej verzie bola 160-tisíc korún.
Ku koncu 20. rokov kraľovala štvorlitrová Škoda 860. Typové označenie prezrádzalo osemvalec s výkonom 60 koní (44 kW). K moderným konštrukčným prvkom patrili napr. hliníkové piesty, duralové ojnice a dvojstupňové čistenie oleja. Impozantný, až päťapolmetrový voz dosahoval na 20-palcových kolesách rýchlosť 110 km/h. Spotreba 16 – 20 litrov sa považovala za celkom primeranú.
Rozšírenejšie boli šesťvalce s typovým označením 640, prvýkrát odkazujúcim na výkon v kilowattoch (40,5 = 55 k). V súvislosti so skúškami tohto vozidla, vybaveného hydraulickými brzdami, sa tiež prvý raz objavil prídomok Superb. Prvá predsériová Škoda Superb budila na cestách pozornosť už začiatkom januára 1935.

Líder vo výrobe i propagácii

Na prelome 20. a 30. rokov bola v Mladej Boleslavi v rámci veľkorysého investičného programu vybudovaná moderná továreň pre efektívnu sériovú produkciu. Automobilka sa tak stala tuzemským priekopníkom zavádzania pásovej výroby (20 automobilov za osemhodinovú zmenu), racionálnej unifikácie sortimentu a štandardizácie komponentov, so súvisiacim vyšším dôrazom na kvalitu a spoľahlivosť. To všetko viedlo k ešte atraktívnejšiemu pomeru ceny a úžitkovej hodnoty.

Škoda 100 let ČSR 3 na web Pásová výroba v Škodovke

Okrem inovácií vo výrobe sa Škodovka zaradila i k lídrom v uplatňovaní progresívnych obchodných postupov; predovšetkým šlo o vkusnú, moderne vedenú propagáciu. Dobové kampane zdôrazňovali, okrem iného, športové a pretekárske úspechy automobilov Škoda, vrátane diaľkových podujatí. Populárni cestovatelia po návrate absolvovali množstvo verejných prednášok, spojených s premietaním filmov či obrázkov. Veľkoryso poňaté boli tiež výstavné stánky značky na popredných autosalónoch: od Prahy cez Berlín, Paríž či Brusel až po napr. Johannesburg.

Škoda 100 let ČSR 5 na web                         Dobová propagácia

Aj vďaka týmto premysleným prokomerčným aktivitám kraľovala značka v poslednom predvojnovom roku 1938 na domácom trhu s podielom 39,2 %, pričom dynamický rast vykazoval tiež export na európske, ázijské a zámorské trhy.

RR/DT

Obrázky: Škoda Auto

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK