(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Prínosy tepelných čerpadiel

Autor Vladimír Balaj apríl 2019 -
Prínosy tepelných čerpadiel Pixabay

Tepelné čerpadlá dokážu výrazne znížiť účty za vykurovanie, nedajú sa však využiť všade.

Kto chce ušetriť a kúriť ekologicky, mal by zvážiť tepelné čerpadlo. To si oproti tradičným spôsobom vykurovania plynom alebo elektrinou pýta menej peňazí na energie. V porovnaní s biomasou je zasa výrazne pohodlnejšie, keďže netreba riešiť skladovanie tuhého paliva, likvidáciu popola či čistenie komína. Prevádzka tepelného čerpadla je totiž takmer plne automatická.
Nevýhodou sú vyššie obstarávacie náklady; tie sa však pri efektívnom využití čerpadla pomerne rýchlo vrátia. Platí, že pri spotrebe jednej kWh elektriny na jeho pohon je možné získať 2 až 5 kWh tepelnej energie. To je niekoľkonásobne viac, ako možno dosiahnuť pri tradičnom elektrickom či plynovom kúrení. Vtedy sa na teplo môže premeniť iba energia, za ktorú zaplatíte dodávateľovi, čerpadlo ju však dokáže veľmi efektívne získavať zo zeme, vzduchu alebo z vody. A za tú už neplatíte.

Šesťročná návratnosť

Využiť tepelné čerpadlo je výhodné najmä pri podlahovom kúrení, kedy nie je potrebné pripravovať horúcu vodu pre radiátory. Podlahové kúrenie si totiž vystačí s vodou ohriatou na 30 až 40 °C. V takom prípade môže byť tepelné čerpadlo až o dve tretiny lacnejšie než klasické vykurovanie elektrinou. Vďaka tomu sa prvotná investícia môže vrátiť už do šiestich rokov.
Netreba však zabudnúť, že tepelné čerpadlo musí energiu odniekiaľ získavať. Najefektívnejším riešením býva voda. Prečo? Je pomerne jednoducho prístupná a jej liter dokáže odovzdať viac tepla než liter vzduchu. Ďalšou možnosťou je energia zo zeme; tá si však vyžaduje pomerne drahý geotermálny vrt.

Pozor na studne a tarifu

Ani pri využití vody však situácia nemusí byť vždy jednoduchá. Potrebné je totiž počítať s dvoma studňami – čerpacou a vsakovacou. Z prvej sa odčerpá voda, z ktorej sa odoberie tepelná energia a do vsakovacej studne už putuje schladená. Aby tento kolobeh fungoval, musí byť výdatnosť čerpacej studne dostatočná. Inak hrozí, že nebude „čím kúriť“. V takom prípade pomôžu už spomínané geotermálne vrty, ktoré však celú investíciu predražujú. Samotné čerpadlo sa síce dá kúpiť aj za cenu okolo 7 000 €, no celková investícia do tohto typu vykurovania môže byť výrazne vyššia. Preto je dobré nechať si naceniť vykurovanie alternatívnym spôsobom a podľa toho sa rozhodnúť.
Zvoliť treba aj správnu tarifu na odber elektriny. Spoločnosť Magna Energia svojim klientom s tepelným čerpadlom na strednom a východnom Slovensku odporúča tarifu D6, tým zo západu krajiny D5 (D6 tu nie je dostupná). Dôležité je nastavenie nízkej a vysokej tarify – kvôli automatickému blokovaniu čerpadla, keď sa sieť prepne do vysokej tarify. Práve tarify D5 a D6 ponúkajú až 22 hodín nízkej tarify za deň. To zabezpečí, že čerpadlo sa nebude vypínať pričasto.

Aj klimatizácia vie kúriť

Ani v prípade, že záujemcovi sa čerpadlo ako hlavný zdroj vykurovania neoplatí, nemal by na tento spôsob získavania energie úplne zanevrieť. Teplo totiž môže efektívne, hoci v menšej miere, získať aj zo vzduchu. Tepelné čerpadlo je totiž súčasťou väčšiny moderných klimatizácií. Tie vďaka tomu dokážu vzduch v miestnosti nielen ochladiť, ale možno si nimi aj prikúriť.
Ich výkon síce nestačí na zabezpečenie plnohodnotného teplotného komfortu počas zimy, no najmä na jar a jeseň sa nimi dá miestnosť vykúriť aj bez púšťania radiátorov. Je to nielen pohodlné, ale vďaka tomu aj ušetríte.

Vladimír Balaj, energetický audítor
Magna Energia, a. s.