Po paládiu mieri nahor aj lítium

Autor OL máj 2019 -
Po paládiu mieri nahor aj lítium Pixabay

Jeho atraktivita rastie a pozornosť investorov sa čím ďalej tým viac sústreďuje práve na tento ľahký alkalický kov.

Lítium-iónové batérie sú pre svet elektromobilov a modernej energetiky momentálne nepostrádateľné. Okrem nich sa kov využíva aj pri výrobe smartfónov, tabletov či spotrebnej elektroniky. Dopyt teda stále rastie, lenže zásoby lítia sú obmedzené.

Málo zdrojov, drahá ťažba

Rentabilné náleziská lítia možno lokalizovať na územia iba niekoľkých štátov. Patria medzi ne Austrália, Argentína, Brazília, Čile, Čína, Portugalsko, USA a Zimbabwe. Podľa údajov US Geological Survey sa producenti snažia uspokojiť zvyšujúci sa záujem o kov, čo sa prejavuje v raste jeho produkcie. Tá od roku 2016 do roku 2017 stúpla o 13 percent – na 43-tisíc metrických ton.
Nerástla však len produkcia, ale aj cena komodity: za rovnaké obdobie zo 7 400 na 13 900 USD za metrickú tonu, teda o 88 percent. Podľa odborníkov bola za tým hlavne obava investorov z možných problémov so zásobovaním. Výrobných závodov je totiž ako šafranu a v nadchádzajúcich rokoch sa má otvoriť len pár nových. Okrem toho vstupné investície sú obrovské, pričom uvedenie novej bane do plne funkčnej prevádzky trvá 4 až 7 rokov.
Zmienené obavy investorov sa zmiernili začiatkom minulého roka, kedy sa ťažobná spoločnosť SQM dohodla s čílskou vládou na rozšírení produkcie lítia do roku 2025. Následne finančný dom Morgan Stanley predpovedal strojnásobenie produkcie komodity do tohto istého roku. Informácia spôsobila prudký výpredaj a výraznú korekciu ceny lítia.

Prečo by cena komodity mala opäť rásť?

Jednak sa očakáva, že počet novo predaných elektromobilov vo svete sa v nasledujúcich rokoch zvýši na 5 až 6 miliónov, čo predstavuje 5- až 7-percentný podiel na trhu. Pre ilustráciu, globálne dodávky elektrických áut dosiahli len v roku 2018 2,1 milióna kusov, čo v porovnaní s rokom 2017 predstavuje 64-percentný nárast.
Ďalším faktorom je rast autonómnych energetických zariadení a najmä zálohovanie a skladovanie energie získavanej z obnoviteľných zdrojov. To potvrdil aj Marc Sottana zo skupiny Solek, jedného z najväčších investorov do fotovoltiky v Chile: „Tento rok sme oznámili komerčné spustenie služby sebestačných ostrovných systémov dodávky elektriny. Jej kľúčovou súčasťou, okrem solárnych zdrojov, sú lítiové batérie. Inovatívna energetika sa tak stáva jedným z ťahúňov dopytu po týchto zdrojoch.“
Akcie spoločností, ktoré lítium spracúvajú, sa tak v poslednom období vrátili do zelených čísel. Podľa analýzy spoločnosti Roskill by mohol dopyt vzrásť až o 21 percent, pričom sa očakáva, že v roku 2021 prevýši ponuku. S ohľadom na tieto skutočnosti by cena lítia mohla opäť vystreliť do vysokých hodnôt. Pre investorov je výhľadovo vhodné zamerať sa najmä na popredné firmy, ktoré pôsobia v tomto segmente.

Dobré časy producentov

Najväčší svetový producent lítia, spoločnosť Albemarle, si od konca februára 2019 pripísala 15-percentný nárast – jej cena sa teraz pohybuje okolo 85 USD za akciu. K lídrom trhu patrí aj Tianqi Group, ktorej akcie od januára 2019 stúpli o 35 percent a momentálne sa obchodujú za 39 dolárov. Hodnota firmy FMC stúpla za rovnaké obdobie o 30 percent – na úroveň okolo 78 USD za akciu. A už spomenutá Sociedad Quimica y Minera de Chile (SQM) vzrástla od začiatku roka o osem percent, na 40 dolárov za akciu. Všetky uvedené spoločnosti vlastnia dohromady približne 85-percentný podiel na svetovom trhu s lítiom.
Keďže dopyt rastie a zdroje nie sú nevyčerpateľné, momentálne sa stal atraktívnym vedecký výskum, ktorý hľadá možnú adekvátnu náhradu do batérií elektromobilov medzi príbuznými prvkami. Kým ju však nájde, cena lítia bude pravdepodobne stúpať podobne ako v prípade paládia, ktoré výrazne prekonáva cenu dlhoročného kráľa drahých kovov – zlata.

OL

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK