(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Pozor na úpal alebo úžeh

Autor Edita Kaiserová júl 2019 -
Pozor na úpal alebo úžeh PPN

Letné mesiace sú obdobím slnka a tepla. Meteorológovia sľubujú horúce leto, preto by sme sa mali pripraviť a nepodceniť súvisiace riziká.

S ohľadom na globálne otepľovanie znášame letné horúčavy stále ťažšie. Pre starých a chorých môžu byť dokonca životu nebezpečné. Čo s prehriatym organizmom? A ako sa zachovať, keď chytíte úpal alebo úžeh?

Nebezpečné slnečné lúče

Či už ste na priamom slnku, alebo nie, hrozia vám komplikácie z prehriatia organizmu. Možno si myslíte, že keď dlhšie ležíte na slnku a začne vás bolieť hlava, ide o úpal. Čo je však úpal a kedy ho môžete dostať? A čo je úžeh? Mnohí ho pokladajú za český variant úpalu. Avšak nie je.
Pokiaľ dôjde k prehriatiu na slnku, nemáme nič na hlave, nedostatočne sa chladíme sprchovaním či namočením vlasov, hrozí nám úžeh. Ten súvisí s priamym slnečným žiarením, a teda s prehriatím hlavy. Pôsobením ultrafialových lúčov môže dôjsť aj ku kožným prejavom – začervenaniu kože, jej spáleniu, prípadne sa môžu vyskytnúť až pľuzgiere.
Prehriatie však vôbec nemusí súvisieť s priamym slnkom. Môžeme byť v neklimatizovaných, prehriatych alebo zle vetraných miestnostiach, ako sú autobusy, pekárne a rôzne prevádzky, v ktorých je teplo. Ak dostatočne nedodržiavame pitný režim, dôjde k poruche termoregulácie, nerovnováhe a teplota organizmu stúpa. Prehrieva sa koža aj vnútorné orgány. Vtedy prichádza úpal.

Príznaky a prevencia

Celkové symptómy úžehu a úpalu sú veľmi podobné. Človeku je nevoľno, až na vracanie, točí sa mu a bolí ho hlava, má závraty, je dehydrovaný. To všetko môže vyústiť až do straty vedomia. Pri úpale je telesná teplota vyššia – ako celková reakcia organizmu z prehriatia, páľavy a tepla. Smrteľne nebezpečné môže byť nechať nielen zviera, ale aj človeka v zatvorenom zaparkovanom aute.
Preto treba dbať na prevenciu a snažiť sa úpalu či úžehu vyhnúť. Radím vyhýbať sa priamemu slnku od jedenástej do pätnástej hodiny, používať ochranné krémy a pokrývku hlavy, dodržiavať pitný režim. Tí, ktorí smäd nepociťujú (najmä starší a deti), musia piť cielene. Pre starých ľudí sú horúčavy v súvislosti so srdcovými chorobami až smrteľne nebezpečné.

Čo robiť, keď už...

Ak sa už stane, že to niekto s pobytom na slnku prehnal, treba rýchlo konať: umiestniť ho do tmavšej, chladnej, dobre vetranej miestnosti, ak je pri vedomí, dať ho do polohy s jemne zdvihnutým chrbtom a pomaly mu podávať tekutiny. Nie však ľadové – vtedy nám uniká množstvo minerálov. Ideálne je ich doplniť minerálkou alebo jemne osladeným čajom. Vhodné sú aj mokré uteráky a zábaly, aby sa človek chladil. A to tam, kde sú cievy – napríklad okolo krku.
Ak vás prehriatie postihne doma, choďte sa schladiť pod sprchu. Keď to preženiete na pláži, okrem tekutín môžete užiť acylpyrín alebo paracetamol. Spálenú kožu je vhodné ošetriť pantenolom a slabými kortikoidmi. No keď už postihnutý stratí vedomie, je nutné okamžite ho dať do stabilizovanej polohy a zavolať záchranku.

MUDr. Edita Kaiserová, dermatovenerologička
Inštitút zdravia a krásy Frais