(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Inteligentné riadenie dopravy

Autor Jozef Šuran august 2019 -
Inteligentné riadenie dopravy Pixabay

Pre veľké mestá sa systémy, využívajúce aktuálne dáta o stave na hlavných ťahoch aj vedľajších uliciach, stanú o niekoľko rokov nevyhnutnosťou.

A neplatí to len v prípade obrovských metropol, ale aj pre menšie samosprávy, ktoré sa dennodenne boria s kolónami a zápchami na hlavných dopravných uzloch. Vďaka senzorom, kamerám či dokonca dátam, ktoré zdieľajú vodiči alebo ich automobily, majú totiž k dispozícii dostatok informácií, aby vedeli aktívne a v reálnom čase zasahovať do riadenia dopravy. A zároveň obyvateľov informovať o najlepších spôsoboch, ako sa dostať z bodu A do B. Technológie na to už existujú.

Sto miliónov záznamov denne

Nie je to vymyslený príbeh a výborne ilustruje dnešné možnosti. Predstavte si 100 miliónov záznamov za deň o dopravnej situácii z RFID čipov, senzorov, kamier a ďalších zdrojov, z ktorých mnohé už využívajú technológie internetu vecí. Tieto údaje sa v reálnom čase analyzujú a vyhodnocujú.
Senzory sú vo všetkých prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy i v taxíkoch. Samozrejme, staticky dokáže mesto kamerami monitorovať kľúčové dopravné tepny či križovatky. Všetky spolu tvoria sieť viac ako stotisíc inteligentných zdrojov dát. Netreba zabúdať ani na čipy v kartách, ktoré dopravné podniky vydávajú cestujúcim. Zaznamenané údaje sa automaticky a kontinuálne odosielajú do riadiaceho centra. Spolu ide o petabajty dát denne; nevyužívajú sa však len na prijímanie aktuálnych opatrení, ale aj na vytváranie informačnej základne pre sledovanie trendov či prípravu plánov na rozvoj infraštruktúry.
Čo vlastne smart riadenie dopravy dokáže a aké služby poskytuje? V prvom rade je to už spomenutý pohľad na reálnu situáciu v uliciach. Operátori presne vidia, kde sú aké intenzity dopravy (koľko automobilov prejde daným úsekom za 15 minút), akou rýchlosťou sa vozidlá pohybujú, majú prehľad o incidentoch. SAP pre to využíva označenie Traffic Performance Index. Ten vzniká práve analýzou získaných údajov na základe pokročilých algoritmov. Tie sa dokonca učia podľa vývoja ukazovateľov (tzv. strojové učenie) a dokážu tak prispôsobovať automatické operácie konkrétnej situácii.

Mapa ukáže, čo sa deje

Operátori všetko vidia na interaktívnej mape. Tá pomocou farieb vyznačuje jednotlivé cesty aj celé oblasti podľa toho, v akom stave je raňajšia zápcha, a umožňuje tak dynamicky presmerovať dopravné toky na menej vyťažené ulice. Samozrejmosťou sú kamerové záznamy; grafické ukazovatele dopĺňajú možnosti porovnať reálny stav s minulosťou a tak predvídať, ako sa prejazdnosť bude vyvíjať. Alebo plánovať opatrenia pre prípad, že v meste bude futbalový zápas a tisícový dav sa bude snažiť dostať na štadión – a po skončení zápasu zasa domov. Do kalkulácie sa berú napríklad aj informácie o počasí, štatisticky potvrdené vyťaženie konkrétnej ulice či štvrte v daných hodinách dňa atď.
Ak hovoríme o inteligentnom riadení dopravy, je nevyhnutné zapojiť aj samotných obyvateľov mesta. Na to sú ideálne mobilné aplikácie, ktoré v reálnom čase prinášajú používateľovi informácie o situácii na trase, ktorou plánuje cestovať. A sprostredkujú mu aj ideálny cestovný poriadok pre jeho potreby.
Takýto systém dnes využíva mesto Nanking v Číne. Aj keď hovoríme o obrovskej aglomerácii, v uliciach ktorej sa pohybuje 10-tisíc taxíkov, 7-tisíc autobusov a milión súkromných automobilov, podobné inteligentné riadenie dopravy je aktuálne aj v oveľa menších sídlach. Okrem úspory času, zlepšenia komfortu obyvateľov a ochrany životného prostredia šetria podobné systémy aj obrovské finančné náklady. A to nielen v súčasnosti, ale predovšetkým pri plánovaní budúcich opatrení a výstavby smerujúcej k rozvoju dopravnej siete miest a ich okolia.

Jozef Šuran, solution architekt
SAP Slovensko