(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Zimná sezóna na bratislavskom letisku

Autor VŠ december 2019 -
Zimná sezóna na bratislavskom letisku Pixabay

Odesa, Alghero, Eindhoven, Moskva a Ejlat – to sú novinky zimného letového poriadku na Letisku M. R. Štefánika v hlavnom meste SR. Lietať sa podľa neho začalo 27. októbra a bude platiť až do 28. marca budúceho roka.

Novinky

Celkom novou linkou je ukrajinská Odesa, kam dopravca Wizz Air lieta od 3. novembra dvakrát do týždňa – každú stredu a nedeľu.
Ryanair doposiaľ spájal Bratislavu s Algherom na talianskom ostrove Sardínia len v lete. Teraz ponúka lety aj v zime, vždy v utorok a sobotu.
Do holandského Eindhovenu vlani Ryanair nelietal. Linku obnovil v letnom období a dvakrát týždenne ju možno využiť aj naďalej.
Ryanair ponúka aj priame zimné lety do izraelského Ejlatu. Lieta sa na nové letisko Ramon, otvorené v januári 2019, vzdialené od centra mesta len 15 minút jazdy. Doposiaľ sa pristávalo na vzdialenejšom letisku Ovda. Lety z Bratislavy do Ejlatu využívajú turisti nielen na návštevu Izraela, ale aj blízkeho Egypta a Jordánska.
Pre stály záujem o priame lety do Moskvy a späť zvýšila spoločnosť Pobeda ich frekvenciu. Na moskovské letisko Vnukovo sa tak v zimnom období možno dostať už denne.

28 pravidelných liniek

Zimný letový poriadok počíta s takmer 4 000 pravidelnými letmi a piatimi dopravcami. Z toho Air Cairo zabezpečovalo lety do Hurghady len v priebehu novembra, teraz sú aktívne štyri letecké spoločnosti: flydubai, Pobeda, Wizz Air a Ryanair. Prvá lieta do Dubaja (trikrát týždenne), druhá do Moskvy (denne). Tretia prevádzkuje spolu 6 liniek: do Kyjeva (Žuljany, 4 x týždenne), Ľvova (2-3 x týždenne), Odesy (2 x týždenne), Skopje (3-4 x týždenne), Sofie (3-4 x týždenne) a Londýna (Luton, 4-5 x týždenne). Najviac, spolu 20 liniek, ponúka Ryanair. Sú to: Atény, Alghero, Bologna, Birmingham, Brusel, Dublin, Edinburgh, Eindhoven, Ejlat, Kyjev (Boryspiľ), Leeds, Londýn (Stansted), Malta, Manchester, Miláno, Niš, Pafos, Paríž, Rím a Solún.

Prestupné a charterové lety

Ryanair umožňuje z Bratislavy prestupné lety do štyroch destinácií. S prestupom v Miláne tak možno letieť do Cagliari, Catanie, Porta či Valencie. Pritom batožina cestujúceho smeruje až do konečnej destinácie.
Pre vzdialenejšie ciele si individuálni dovolenkári môžu zvoliť pravidelnú linku dopravcu flydubai do Spojených arabských emirátov a v Dubaji potom prestúpiť – nielen v rámci samotnej siete flydubai, ale aj na linky spoločnosti Emirates. Medzi najatraktívnejšie kombinácie s odletom z Bratislavy patria Thajsko (Bangkok), Maledivy, Srí Linka a Zanzibar.
Cestovné kancelárie naplánovali v prebiehajúcej sezóne aj sériu dovolenkových charterových letov do Salalahu v Ománe, kam by sa z Letiska M. R. Štefánika malo odlietať každú sobotu. Exotickou novinkou v zimnej ponuke bude západoafrická Gambia. Do jej hlavného mesta Banjul by od februára 2020 mali smerovať dovolenkové charterové lety každý piatok. Zabezpečí ich spoločnosť Smartwings.