(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Vianočné snenie

Autor Julianna Rencés Kovács december 2019 -
Vianočné snenie Love Colors

V príprave na najkrajšie sviatky roka zdobíme naše príbytky, no väčšinou len tam, kde to návšteva vidí. A zabúdame na sviatočnú atmosféru v našich spálňach.

Pritom práve počas Vianoc a prelomu rokov častejšie oddychujeme a leňošíme, takže v spálni trávime viac času. Ako ju čo najlepšie vyzdobiť? Na vyčarenie tej správnej nálady stačí málo.

Prírodné materiály

Podľa psychologických štúdií už malá zmena v domácnosti blahodarne pôsobí na nervovú sústavu a prináša pocit pokoja. I vkusne nakombinované textílie robia zázraky. Nie je nič príjemnejšie, ako sa zababušiť do teplých prikrývok pri horúcom čaji. Pri vytvorení sviatočnej atmosféry sú dôležité farby. Niektoré kombinácie (červená – zelená, zlatá – biela, modrá – strieborná) fungujú perfektne, pričom textílie využijete aj celoročne.
Ste milovník neutrálnych tónov, vône dreva a jemných prírodných materiálov? Siahnite po ľanových vankúšoch; milé volány dodajú šmrnc jednoduchým líniám. Svetlé prešívané prehozy z bavlnených látok vás isto krásne zahrejú počas hmlistých zimných večerov. Mušelínové prikrývky majú úžasné vlastnosti. Táto krásna bavlnená tkanina v lete absorbuje vlhkosť, v zime vďaka dvojitej štruktúre izoluje. Neutrálne interiérové doplnky využijete aj v novom roku – stačí len vymeniť vianočný veniec za iný.

Zásadná rola farieb

K pravej vianočnej atmosfére jednoznačne patrí červeno-zelený kárový vzor. Stará dobrá klasika nemusí byť nudná, ak ju použijete s citom. Červené doplnky prinášajú do interiéru život a vibráciu, zelená ich naopak tlmí. Tento harmonizujúci kokteil krásne ladí s prírodnými prvkami (drevené povrchy, surový kameň alebo kov) a perfektne zapadne do rustikálneho štýlu. Netreba to však preháňať, používajte všetko s mierou.
Flanelová prešívaná deka nesmie chýbať vo vidieckom interiéri. Kárované vankúše môžete doplniť jednoduchými poduškami s modernou výšivkou. Vankúš s vianočným textom prepožičia takejto spálni sviatočnú energiu.
Po modrej sa siaha o 30 % viac ako po iných farbách. Prečo? Harmonizuje, upokojuje a dodáva pocit istoty. Podľa nedávnej britskej štúdie sa ľudia v modro ladenej spálni kvalitnejšie vyspia. A keďže najviac pokoja potrebujeme práve počas vianočných sviatkov, ide o jasnú voľbu. Táto farba nemusí pôsobiť chladno – ak použijete látky evokujúce teplo domova (mušelínové návliečky, bavlnené prešívané quilty, pleteniny z ovčej vlny). Modrú posteľnú bielizeň isto využijete po celý rok; počas Vianoc ju môžete oživiť milým vyšívaným vankúšikom.

Oddych a relax

Nie každý sa cíti na tematické dekorovanie, čo potvrdzujú aj prieskumy: až 60 % domácností si počas sviatkov nemení interiérové textílie. Pokiaľ patríte k milovníkom elegancie, vsaďte na hravé kombinácie farieb a vzorov. Fialová dokáže vytvoriť atmosféru luxusu, intimity a dobrého vkusu, tyrkysová dodá interiéru hravosť. Biela „znežňuje“ intenzívne farby, aby nepôsobili príliš rušivo.
Spálňu rozjasnia vankúše s kvetinovou potlačou a zmenia ju na záhradu snov. K takejto vzrušujúcej kombinácii textilných doplnkov stačí pridať vianočné ozdoby v jemných zlatých odtieňoch ružového šampanského a zaslúžený oddych vás neminie.
Nezabudnite, že spálňa je miestom odpočinku a regenerácie. Mali by ste sa v nej cítiť komfortne a svojmu unavenému telu tu poskytnúť kvalitný spánok. Či si ju budete dekorovať a ako, je na vás. Dôležité je, aby ste tam dokázali vypnúť; kvalitné vankúše a prikrývky sú pri tom ideálnymi pomocníkmi.

Julianna Rencés Kovács