Čo očakáva od bánk miléniová mládež

Autor TASR máj 2016 -

Vlastný účet v banke je pre mladého človeka akousi vstupenkou do sveta dospelých, ktorá znamená nezávislosť i zodpovednosť. Ako vyplynulo z prieskumu VÚB, mladí ľudia majú jasnú predstavu o tom, ako by mal vyzerať. Najlepšie „nadupaný“ a zadarmo.

„Študenti si chcú svoj prvý účet zriadiť na počkanie a zdarma by malo byť čo najviac služieb. Nielen vedenie účtu, ale i platobná karta a výbery z bankomatov alebo bezplatné aplikácie mobilbankingu a výpisy z účtu. Považujú to za štandard,“ približuje Alena Walterová z VÚB. „Značná časť mladých ľudí sa pri výbere banky, v ktorej si plánujú otvoriť svoj prvý účet, orientuje podľa rodičov. Individualisti alebo vysokoškoláci sa už rozhodujú sami alebo podľa svojich spolužiakov, kamarátov,“ dodáva.

Okrem ponuky je pre mladých dôležitý aj prístup banky. Nevnímajú ju ako k inštitúciu, ku ktorej by mali pociťovať rešpekt, ale skôr ako bežnú službu; pri komunikácii s ňou očakávajú ľudskosť napr. bez posudzovania zovňajšku.

Podľa prieskumu spoločnosti United Consultants mladí ľudia najradšej utrácajú peniaze na hudbu, cestovanie a nákupy cez internet. Približne 25 % opýtaných študentov si privyrába brigádami, drvivá väčšina dostáva aj vreckové od rodičov. Jeho priemerná výška je asi 56 eur mesačne. Stredoškoláci dostávajú časť peňazí v hotovosti a zvyšok na účet, vysokoškoláci dostávajú prostriedky takmer výlučne na účet. Súvisí to aj s tým, že vysokoškoláci často žijú v mieste štúdia mimo domova. Vysokoškolské začína asi od 50 do 200 eur/mesiac a často musí pokryť pravidelné platby spojené so štúdiom.
Viac ako polovica slovenských študentov (60 %) má vreckové výlučne na míňanie podľa svojho uváženia. Prieskum dokazuje, že študenti k peniazom pristupujú zodpovedne – až 85 % z nich sa snaží šetriť, väčšinou však nepravidelne.

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK