Odštartoval program podpory start-upov

Autor AM máj 2020 -

FM Logistic CE, popredný operátor logistiky na Slovensku, v Poľsku, ČR a Maďarsku, spustil špecializovaný program FM Open Lab, zameraný na začínajúcich podnikateľov v oblasti mestskej logistiky, dopravy budúcnosti, zeleného dodávateľského reťazca, robotiky a automatizácie, valorizácie dát a blockchainu, ktorí by chceli rozvíjať svoj produkt alebo službu v reálnych obchodných podmienkach.

Mottom iniciatívy je „Turn your ideas into reality“ – s cieľom povzbudiť začínajúcich podnikateľov, aby prijali výzvu a začali konať. Program vychádza z troch pilierov: financovanie, know-how a mentoring. Akcelerátor pomôže získať finančné prostriedky z investičných fondov alebo z dlhodobejšieho hľadiska získať rozpočet na tzv. počiatočné financovanie, potrebné na rozbeh podnikania. Vybraným začínajúcim podnikom budú poskytnuté i spoločné pracovné priestory vo viac než 20 logistických centrách a kanceláriách FM, ako aj v kanceláriách partnerov firmy. Navyše spoločnosť FM Logistic CE využije svoje rozsiahle skúsenosti na podporu fázy vývoja projektu a na zabezpečenie prevádzkového ekosystému: prístup k platformám a celej infraštruktúre, tiež prevádzkové dáta a pomoc odborníkov. Vo výsledku sa start-up môže zamerať na najdôležitejšiu časť svojho podnikania, ktorou je vytváranie inovácií.

Program sa súčasne rozbehol na Slovensku, v ČR, Poľsku a následne bude rozšírený do všetkých krajín, kde skupina FM podniká.
„Sme si vedomí zmien, ku ktorým dochádza vďaka novým technológiám,“ povedal Aleksander Kupryjaniuk, manažér inovačných projektov v spoločnosti FM Logistic CE. „Sme spoločnosť zameraná na budúcnosť a prvá medzi logistickými operátormi, ktorá otvorí dvere novým riešeniam, aby sme udržali náš dynamický technologický pokrok. Prvé žiadosti sme dostali ešte pred oficiálnym začatím projektu. Dúfame, že počas tohto štvrťroka prijmú výzvu aj ďalšie spoločnosti,“ dodal.

Financovanie poskytované verejným sektorom podporilo zapojenie súkromných investorov. Podľa predstaviteľov rizikového kapitálu sa v nasledujúcich rokoch prejaví rastúci záujem zo strany dôležitých zahraničných fondov. Vznikajú nové subjekty a súčasné fondy budú ďalej rásť – teda budú k dispozícii aj väčšie sumy na investície. Svet sa mení rýchlym tempom a spoločnosti musia prispôsobiť svoju ponuku trendom a vyvíjať nové služby, ktoré prekračujú očakávania trhu. A musia pritom zabezpečovať vyššie štandardy spolupráce.

AM

Viac informácií o FM Open Lab na vyhradenom webe: http://openlab.fmlogistic.com/

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK