(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Ekologické podnikanie – hudba budúcnosti?

Autor RM január 2021 -
Ekologické podnikanie – hudba budúcnosti? freepik.com

Počet ľudí na našej planéte rastie závratným tempom. To znamená aj neustále zvyšovanie množstva odpadov a rastúce znečistenie životného prostredia. Ľudia totiž potrebujú jesť a využívať dostupné energie. Preto nad ekológiou a ochranou životného prostredia sa naďalej nedajú privierať oči. Treba konať. Aj z tohto dôvodu sa napr. moderným ekologickým trendom v spoločnosti prispôsobuje i súčasné podnikanie. Čo si pod tým predstaviť?

Čo najmenej odpadov

Základným cieľom modernej ekológie je dosiahnuť taký stav, kedy sa nebude spotrebúvať viac zdrojov, ako je Zem schopná prirodzene obnoviť. A samozrejme neprodukovať viac odpadu, ako je schopná vstrebať. V súvislosti s podnikaním sa ako dobrá voľba javí koncept zero waste. Pochopili to aj mnohí spotrebitelia a záujem o zero waste nakupovanie a bezodpadové produkty rastie. Na Slovensku už dnes v každom väčšom meste nájdete obchod bez obalov.
Hlavným zmyslom tohto konceptu je nekupovať a nenosiť si domov tovar v zbytočných obaloch. Na tento účel treba využívať všetko to, čo už máte doma. Každý nový plastový obal v domácnosti totiž zvyšuje záťaž životného prostredia. A práve to takýto bezobalový obchod umožní.
Bonusový tip: na nákup sa dajú využiť napr. sklenené fľaše alebo kelímky od jogurtov. A plastové obaly je možné veľmi rozumne nahradiť ich omnoho ekologickejšou a finančne úspornejšou verziou – včelími obalmi. V kúpeľni sa zasa moderným trendom stávajú bambusové zubné kefky a hubky z lufy.

Internet – základný pilier ekologického podnikania

Je len veľmi málo ľudských vynálezov, ktoré tak významne ovplyvnili podnikanie ako internet. Dnes sa už bez webstránky vašej firmy zaobídete len veľmi ťažko. A nemusíte pritom nutne vlastniť e-shop. Prezentácia nápadov, rast vašej značky a získavanie novej klientely sa dejú predovšetkým online. A to z dôvodu, že prostredníctvom internetu sa správy a ohlas vašej firmy šíria neporovnateľne rýchlejšie ako v minulosti. Pritom pri troške šikovnosti môžete ušetriť aj na reklame. Ako to dosiahnuť?
Zobrazovanie webstránky na popredných miestach vo vyhľadávači je prvotným cieľom každého, kto to myslí s podnikaním na internete vážne. Bez toho je len veľmi malá šanca, že sa o vás niekto dozvie.
Po zabezpečení webstránky preto zistite, ako byť prvý v Google a ako získať organickú návštevnosť.
Bonusový tip: základom zaistenia si popredných pozícií vo vyhľadávačoch je kvalitná optimalizácia pre vyhľadávače, SEO. Úspech vo vyhľadávaní vám prinesie, ak v nej čo najlepšie zohľadníte nasledujúce faktory: technologicky kvalitný web, kvalitný a relevantný obsah hodnotný pre čitateľa a hodnotné spätné odkazy. Ide však o zložitý proces s potrebným dohľadom odborníka.

Motorom ekologického podnikania je férovosť

Počuli ste už niekedy pojem fair trade káva? Alebo fair trade čaj? Mnohí určite áno, pretože výraz fair trade v ekologickom podnikaní neustále naberá na význame. Samozrejme v tomto ponímaní tento termín neznamená žiadnu charitu či humanitárne hnutie. Ide jednoducho iba o spravodlivý obchod.
Jeho základnou myšlienkou je väčšia spravodlivosť v medzinárodnom obchode. To znamená najmä nezneužívať prácu lokálnych pestovateľov plodín a rešpektovať výrobné náklady či cenu ľudskej práce. A prirodzene tiež chrániť životné prostredie v danom mieste podnikania. Preto napr. pri potravinách s fairtradovým logom si môžete byť istí, že boli vypestované šetrne k životnému prostrediu.
Výrobky označené logami Fairtrade, World Fair Trade Organization, Fair for Life, Fairobchod či Naturland Fair garantujú, že za ich produkciou nestojí nútená a ani detská práca. Logo tiež znamená, že producenti dostali za svoj tovar spravodlivo zaplatené.

RM