Minimalistické bývanie je stále významnejším trendom

Autor PR máj 2021
Minimalistické bývanie je stále významnejším trendom Freepik.com

Človek môže mať veľa peňazí a majetku a napriek tomu môže byť nešťastný a v životnej kríze. Hľadanie zmysluplnosti je hlavným hnacím motorom na ceste za minimalizmom. Odráža sa vo všetkých oblastiach nášho života, teda aj v domácnosti, ktorá by mala byť miestom pokoja a načerpania nových síl na fungovanie v materialistickom svete.

3 piliere minimalizmu

Trend minimalizmu stavia na troch pilieroch:

  • poznať priority vo svojom živote,
  • vyberať si iba to, čo je pre mňa užitočné alebo to pokladám za krásne,
  • neustále spochybňovanie hodnôt, ktoré sú podsúvané spoločnosťou a médiami.

Novodobý produkt neuspeje pokiaľ neponúka poctivosť vo výbere zdrojov, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a dlhodobo trvácne. Zákazníci sú ochotní zaplatiť vyššiu cenu za kvalitu, ktorá sa bude v ich rodine dediť a to aj v prípade vybavenia do domu alebo bytu.

Variabilný nábytok s úložným priestorom

Minimalistický priestor vyžaduje čo najmenej vizuálneho neporiadku. Preto je vhodné používať nábytok, ktorý plní viacero funkcií naraz - napríklad sedačka a rozkladacia posteľ v jednom. Alebo konferenčný stolík, ktorý je zároveň úložným priestorom.

V detských izbách môžu zahviezdiť domčekové postele pre deti. Takéto postele majú okrem základného rámu aj drevenú konštrukciu, cez ktorú môžete rýchlo prehodiť baldachýn alebo deku a vytvoriť tak miesto na hranie pre deti.

V spálni u dospelých alebo u študentov prídu vhod drevené šuflíky pod posteľ. Využívajú prázdny priestor, v ktorom sa inak iba zhromažďujú chuchvalce prachu a pavučiny. Samozrejmosťou by mali byť vstavané skrine, ktoré využívajú celú výšku steny, od podlahy až po strop a elegantným spôsobom vytvárajú úložný systém zorganizovaný podľa individuálnych potrieb.

Luxusný minimalizmus v dekoráciách

Jedným zo základných pravidiel, ako na minimalizmus v domácnosti, je neprestávajúca snaha o zmenšenie počtu vecí, ktoré k životu potrebujeme. Či chceme alebo nie, predmety sa v našom domove stále hromadia. Niekedy sú to darčeky, inokedy nevhodné nákupy. Pravidelné prehodnocovanie by sa malo týkať v prvom rade vecí, ktoré máme neustále na očiach.

Naozaj nám všetky drobné dekorácie robia radosť alebo si ich už ani nevšímame? V najhoršom prípade nás rozčuľujú vždy, keď nám na nich padne zrak. Preto minimalistický trend v bývaní stavia na malom množstve luxusnejších dekorácií. Veľká dizajnérska váza alebo originálna plastika na stenu je v tomto prístupe dôležitejšia ako desiatky sošiek, starožitné sady pohárov a miestnosti oblepené LED pásikmi, ktoré blikajú všetkými farbami.

"Minimalizmus je luxus, ktorý si môže dovoliť každý, pretože namiesto kvantity vyzdvihuje kvalitu."

Materiály

Minimalistické materiály sú tie, po ktorých neostane žiaden odpad. Pochádzajú priamo z prírody, napríklad drevo, kov, kamene, ale aj sušené trávy, trstiny, kokosové vlákna či slama. Ich prirodzené neutrálne farby tvoria skvelý základ minimalistickej domácnosti, v ktorej nič nepôsobí rušivým dojmom a odtiene prírody blahodarne vplývajú na našu vystresovanú myseľ. Nemusíte sa báť ani skla, ale zrkadlá používajte striedmo, keďže odrazy v nich môžu pôsobiť komplikovane a rušivo.

minimalisticka izba

Tvorba domova, na ktorý sme hrdí

Minimalizmus nechce prekračovať hranicu príjemnosti. Domov by mal byť stále pohodlný a vďaka menšiemu počtu vecí, jednoduchším materiálom a malému počtu dekorácií by mal byť ostrovom relaxu v rozbúrenom mori povinností a starostí. Kultivácia svojho životného prostredia je nevyhnutná pre rast osobnosti a minimalizmus ponúka návod, ako na to. Zo starého známeho menej je viac vytvára lákavý trend s potenciálom zlepšiť životy tých, ktorý ho nasledujú. Ide o viac, ako o estetiku. Necháte sa zviesť?

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK