(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Aj psy majú depresie. Ako ju odhaliť a liečiť

Autor PR august 2021
Aj psy majú depresie. Ako ju odhaliť a liečiť archív

Psov niekedy trápia rovnaké problémy ako človeka. Napríklad podobne ako u ľudí, aj u psov môže prepuknúť depresia. Pes prestane javiť záujem o činnosti, ktoré ho predtým bavili. Začne byť lenivý, prestane sa hrať s hračkami a nebude sa tešiť von. Jeho správanie sa zmení na úzkostlivé, začne sa skrývať a stane sa útočnejším. Čo všetko za to môže? Ako sa dá depresívnemu psíkovi pomôcť? O tom si povieme v našom článku.

Príčiny depresie

Pes je zviera, ktoré má v sebe hlboko zakorenené pudy a inštinkty, pričom mu svojou prehnanou starostlivosťou môžeme často až škodiť. Na druhú stranu je to ale tiež bytosť, ktorá dokáže hlboko vnímať radosť a rovnako tak i zármutok, či úzkosť.
Depresia u psov pritom nie je žiadnou neobvyklou záležitosťou. Medzi jej najčastejšie príčiny patrí:
● sťahovanie
● spory a hádky v rodine
● narodenie dieťaťa
● dlhodobé vystavenie hluku
● narušenie denného režimu

Za narušenie denného režimu môžeme napríklad považovať situáciu, kedy po dlhšej dobe začneme chodiť do práce a psík zostáva na dlhší čas sám doma. Vôbec najhoršie sa pes vyrovnáva so stratou svojho zvieracieho kolegu, či majiteľa. A samozrejme nemôžeme zabudnúť ani na počasie. Podobne ako u ľudí, tak aj u zvierat pôsobí vplyv ročného obdobia: zima - kratšie dni - nedostatok melatonínu.

Vedeli ste, že…
… pes môže v zime trpieť sezónnou afektívnou poruchou? Dá sa liečiť pomocou fototerapie.

Príznaky depresie

V prvom rade by ste mali spozornieť vtedy, keď psík začne odmietať jedlo. Napríklad u psov obľúbené talianske granule Primordial. Vo všeobecnosti tiež depresívny pes prestane javiť záujem o činnosti, ktoré ho predtým bavili. Najzreteľnejšia zmena chovania pochopiteľne nastáva pri hraní. Veľmi obľúbenou hračkou u psov je napríklad zábavné yoyo. Ak sa s ním prestane hrať, je to prvý znak toho, že niečo nie je v poriadku a mali by sme začať pátrať po príčine.
Psík v depresii môže zároveň trpieť náhlymi zmenami nálad. Zrazu začne byť smutný a nervózny. Nie zriedka sa tiež stáva, že dostane strach, čo sa môže prejaviť napríklad v skrývaní sa pod stolom. Prípadne na miestach, kde predtým nechodieval, a ktoré sú mimo dohľad. A s tým je spojená aj letargia a nadmiera spánku. Dokonca môže dôjsť k tomu, že pes prestane dodržiavať hygienické návyky, ktoré doteraz vo vnútri domova bez problémov dodržiaval.
Samozrejme, že toto všetko sa prejaví aj na zdraví. Pes môže výrazne schudnúť a začne byť neustále smädný.

Terapia

Ako prvé si treba uvedomiť, že na to, aby ste úspešne zvládli psiu depresiu, je potrebné zmeniť prístup ku psíkovi. Zároveň je dôležité vylúčiť akékoľvek iné ochorenie. Preto je nutné navštíviť veterinára, ktorý depresiu buď potvrdí, alebo vyvráti a odhalí iný problém. Napríklad aj skrytá bolesť môže byť jednou z príčin takejto depresie. V prípade, že sa iné ochorenie vylúčilo, treba začať pátrať po tom, čo sa v živote psíka zmenilo.

Tip
Veterinár napríklad môže odhaliť, že sa z vášho psa stal alergik. V tom prípade sú ideálnym riešením hypoalergénne granule pre alergické psy.

Samotná terapia môže trvať niekoľko dní, ale aj niekoľko mesiacov. Čo je však dôležité, väčšinou depresívny pes netúži po ničom inom, iba po vašej pozornosti. Psychicky mu nie je dobre a tým, že mu ukážete, že má u vás svoje stále miesto, mu pomôžete zo všetkého najviac.
Napríklad obyčajná prechádzka v prírode urobí dobre nielen psovi, ale aj vám. Pochopiteľne psa nechajte všetko očúrať tak ako je zvyknutý, neponáhľajte sa s ním a za vôdzku ho ťahajte čo najmenej. Nech cíti voľnosť. Pes jednoducho potrebuje mať istotu, že niekam patrí, a že sa s ním niekto hrá a venuje sa mu. Tiež mu doprajte veci, ktoré mal predtým rád, napríklad jazdu autom.
Nezabudnite ho pochváliť vždy, keď prejaví radosť. A naopak, vyvarujte sa, aby ste ho chválili keď je skľúčený. To by mohlo vyvolať opačný efekt a podporiť jeho depresívne chovanie. Stačí len obyčajné poškrabanie za uchom alebo na brušku. Zároveň s ním nezabudnite chodiť častejšie medzi iných psov, nevynechajte ani jednu príležitosť na takéto psie stretnutie, či už v parku, alebo na priateľskej návšteve.
Ak všetky vaše snahy zlyhajú a pes bude stále trpieť depresiou, navštívte veterinára a poraďte sa s ním o ďalšom postupe liečby. V niektorých situáciách môžu pomôcť homeopatiká. Niekedy veterinár predpíše aj antidepresíva. Pamätajte však, že ani v tomto prípade nemusí nastať zmena okamžite. Všetko chce svoj čas. Psík môže dokonca podstúpiť aj psychoterapiu.

Praktické rady

Okrem už zmienených tipov a návštevy veterinára môžete pri liečbe depresie u svojho miláčika urobiť aj nasledovné:
Navštívte odborníka na výživu. Pokiaľ je problém v strave, jednoduchá zmena jedálneho lístka môže odstrániť depresiu..
Komunikujte so svojím psom. Môžete mu napríklad porozprávať aký ste mali deň. Pes totiž miluje zvuk vášho hlasu. A pri tej príležitosti ho samozrejme nezabudnite chváliť.
● Psíkovi nastavte pravidelný denný režim. Pravidelná rutina totiž u psíka vytvára pocit bezpečia.
● Pri tréningu psíka pozitívne motivujte. Dobrým nápadom je chodiť na cvičisko. Posilníte tak svoje vodcovské schopnosti a váš pes si bude užívať kontakt s inými psími kamarátmi.
Vyberte sa na spoločný výlet. A to najlepšie do prírody. Začnite spolu robiť niečo zábavné, napríklad sa spolu vyváľajte v lístí alebo v snehu.
Začnite brávať psíka všade tam, kde môžete a kde to nie je zakázané. Ak to nevadí vašim priateľom, zoberte ho aj k nim. Prípadne podniknite spoločnú nočnú prechádzku. Jednoducho snažte sa byť so svojim miláčikom čo najviac času.
● Niekedy pomôže aj zadováženie si ďalšieho zvieracieho kamaráta do rodiny. Samozrejme, ak to dovoľujú vaše možnosti.

Záver

Najdôležitejšia vec, ktorú môžete pre svojho depresívneho psíka urobiť, je venovať mu veľa pozornosti. Jednoducho mu dajte najavo, že ho máte radi, že ste tu pre neho a že k sebe patríte. Veľa sa s ním rozprávajte a spoločne hrajte. Podnikajte spolu dlhé prechádzky a začnite spolu robiť niečo zábavné. Veď hoci tu naši zvierací miláčikovia nie sú s nami dlho, mali by byť šťastní. Ich šťastie je len v rukách ich majiteľa.