Kvalitný odpočinok manažéra prináša až 50 % úspechu

Autor PR august 2021
Aj vo vašom kolektíve sa predbiehate, kto je viac zaneprázdnený a kto má rozpracovaných najviac projektov? A skutočne chceme žiť vo svete dlhých nadčasov, práce cez víkend a naháňania sa za najproduktívnejšie využitými minútami každého dňa?

Spomalenie, menšie nasadenie v práci a čas vyhradený na odpočinok má pritom potenciál zvýšiť produktivitu každého zamestnanca. Možno vám víri v hlave - to nemá logiku, veď odpočinok je opak práce, ako môžem urobiť viac, keď nebudem robiť nič? Je však vedecky dokázané, že odpočinutí ľudia sú omnoho kreatívnejší, rýchlejšie riešia problémy, sú menej podráždení a konflikty v práci aj vďaka tomu riešia konštruktívne a bez zbytočných emócií.
Ak si pravidelne doprajete kvalitný odpočinok, predídete syndrómu vyhorenia a vaša práca vás môže baviť dlhodobo. Ako teda začať kvalitne odpočívať?

Doprajte si kvalitný spánok

Mnohí ľudia si myslia, že budú produktívnejší, keď budú namiesto spánku pracovať. Ide o obrovský omyl, ktorý vedie do začarovaného kruhu únavy vedúcej k rôznym chybám, ktoré po sebe musia pracovníci opravovať a tým sa zdržiavajú. Potom sa im hromadí práca, preto spia ešte menej, pracujú ešte dlhšie a sú ešte unavenejší.
Prostredie, v ktorom spíme, je pre dobrý spánok veľmi dôležité. Preto by ste mali investovať do kvalitnej drevenej postele. Prírodný materiál vytvorí v spálni útulnejšiu atmosféru. Je hrejivý na dotyk a nevypúšťa do ovzdušia zbytočnú chémiu. Zdravý spánok začína v zdravej posteli.

Venujte viac pozornosti polohe svojho tela

Pri spánku ešte chvíľu ostaneme. Predstavuje viac ako tretinu nášho života, preto výrazne ovplyvňuje naše celkové zdravie a tým aj produktivitu. Určite viete, že s nepríjemnou bolesťou chrbta ide práca ťažšie. Správnu polohu chrbtice počas spánku zabezpečia tvrdé matrace vyššej kvality. Aj takýmto nenápadným spôsobom zvýšite svoje šance uspieť.

Vytvorte si rituály počas pracovného týždňa

Pre oddychovanie nestačí, že prestanete pracovať. Zároveň nie je správne, ak si všetok oddych naplánujete iba na víkend a ešte aj vtedy chodíte všade s mobilom, ak by bolo potrebné niečo akútne riešiť. Počas každého pracovného týždňa by ste mali mať niekoľko rituálov, ktoré vám prinesú aktívny relax.
Ak ste žena, ktorá rada vyzerá dobre, doprajte si v rámci oddychu čas na starostlivosť o seba. Napríklad sa naučte ako sa robia gélové nechty, a potom si ich každý týždeň upravujte a počúvajte pri tom audioknihu. Už len tá predstava je príjemne relaxujúca!

Vyhraďte si čas na pravidelné cvičenie

Keďže v práci prežívate mnoho napätia, vyberte si šport, ktorý vás baví a dokáže vám zlepšiť náladu. Obzvlášť vhodné sú skupinové športy, pri ktorých sa stretnete s priateľmi. Ak ste v práci neustále v kontakte s ľuďmi, pokojne si zacvičte osamote, ale vyberte si šport, ktorý je pre vás vyslovene príjemný.

Meditácia je liekom pre preťaženú myseľ

Nejde pri nej o dosiahnutie transcendentálneho stavu a nepredstavujte si, že budete musieť preciťovať svoje čakry a čistiť si auru... Jednoducho, pár minút denne sa sústreďte na svoje dýchanie. Meditácia nám pomáha lepšie sa sústrediť vo svete, kde nás neustále bombardujú informácie a zaťažujú tak našu myseľ.

Naplánujte si technologický detox

Tak, ako meditácia upokojuje myseľ, technologické vymoženosti ju zaplavujú informáciami o obedoch influencerov, nešťastiach z druhej strany planéty a dovolenkách našich priateľov. Náš mozog len ťažko rozoznáva, čo z toho je pre nás relevantné a čo vôbec k životu nepotrebujeme.
Kŕmime ho od rána balastom a potom sme sami prekvapení, akí sme unavení. Skúste si víkend bez technológií. Možno vás prekvapí, aký dlhý bude odrazu deň, koľko rôznych aktivít stihnete urobiť a aké nápady sa vám začnú vynárať v hlave akoby sami od seba.

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK