Chráňte kĺby pred chladom

Autor AS február 2017 -

Ľudia náchylní na bolesti kĺbov majú ťažkosti najmä v studenom období.

Reumatických ochorení je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) viac ako 150. Medzi ne zaraďujeme napr. reumatoidnú artritídu alebo osteoporózu. Najohrozenejšiu skupinu predstavujú ľudia starší ako 80 rokov, ale tieto ťažkosti často postihujú aj mladších.

Artritída, teda zápalové ochorenie kĺbov a svalov, najčastejšie postihuje jedincov medzi 20. a 40. rokom života. Aspoň polovica pacientov s týmto ochorením musí kvôli zdravotnému stavu do 10 rokov od prvej diagnózy opustiť zamestnanie.

Vplyv chladu – nie celkom objasnený

Výskum odhalil, že dvom tretinám opýtaných osôb sa bolesť kĺbov v zime zhoršuje. Prečo je to tak, nevedia vedci ani lekári; doteraz nezistili konkrétnu príčinu. Podľa jednej z teórií je dôvodom úbytok slnečného svetla. „Svetlo pôsobí priaznivo na obehový systém. V zime preto môže dochádzať k zlej cirkulácii krvi, kĺby môžu tuhnúť a bolieť,“ vysvetľuje lekár Pavel Hanzelka.

Ďalším možným vysvetlením je znížená chuť hýbať sa, ktorá v zimnom období u mnohých prevláda. Každý kilogram hmotnosti predstavuje pre kĺby, obzvlášť pre kolená, zvýšenú záťaž.

Teplo, pohyb, pitný režim

Napriek nejasným príčinám lekári odporúčajú niekoľko zásad, ktoré pomáhajú bolesť kĺbov v zime tlmiť. Jednou z nich je pravidelný pohyb, avšak v teple. Ak ste náchylní na takéto zdravotné problémy, namiesto prechádzky zvoľte bazén a lyžovanie vymeňte napr. za trenažér vo fitnescentre. Pri pobyte vonku je dôležité sa udržiavať v teple. Preto sa viac oblečte a používajte termobielizeň.

Zásadný je aj dostatočný pitný režim. Voda pomáha udržiavať kĺbové chrupavky dobre premazané a znižuje ich trenie. Bolesť kĺbov môže znižovať aj masáž.

Doplňte si vitamíny

Pri boľavých kĺboch sa odporúčajú jedlá bohaté na vápnik a vitamíny C, D a K. Do jedálneho lístka preto zaraďte špenát, kapustu alebo lososa. „Vhodná je aj konzumácia aloe vera a potravinových doplnkov, najmä s obsahom vitamínu D. Dostatok tohto vitamínu totiž znižuje riziko vzniku osteoporózy,“ radí P. Hanzelka, ktorý je odborným konzultantom spoločnosti LR Health & Beauty.

Odborníci odporúčajú aj pomaranče, ktoré sú bohaté na vitamín C. Pri ich príprave však neodstraňujte bielu šupku, tá totiž obsahuje veľa dôležitých látok. Zmierňovať bolesti kĺbov pomáha aj konzumácia extra panenského olivového oleja či kefíru.

AS

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK