(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Lennonov psychedelický Rolls-Royce sa na chvíľu vrátil do Londýna

Autor RR/JF júl 2017 -

Pozdrav pre Seržanta: k 50. výročiu vydania najslávnejšieho albumu skupiny Beatles sa pripojil aj výrobca Johnovho obľúbeného auta, ktoré, ako vidno, výrazne prispôsobili jeho vkusu.

Ide o Rolls-Royce typu Phantom V z roku 1965, ktorý je dnes vo vlastníctve Kráľovského múzea Britskej Kolumbie vo Victorii (Kanada). Tento cenný automobil je súčasťou výstavky pod názvom „Osem veľkých Phantomov“ inštalovanej v aukčnom dome Bonhams na New Bond Street (29. 7. – 2. 8. 2017).

Ako si Lennon vytunoval svoj Rolls-Royce

Nový RR dodali Johnovi Lennonovi 3. júna 1965 – bol čierny so štandardnou výbavou. Keďže popularita skupiny Beatles raketovo stúpala, jej poprednému členovi už čoskoro evidentne na vozenie nestačili obyčajné rollsroysy a zatúžil mať niečo lepšie. Neskôr sa vyjadril, že vždy chcel byť excentrickým milionárom a Phantom sa stal dôležitým krokom k naplneniu tohto sna. Auto si teda nechal kustomizovať v štýle pravej rockovej hviezdy. Zadné sedadlo mu prestavali na dvojlôžkovú posteľ, nainštalovali televízor, telefón, chladničku a špeciálny prehrávací a zvukový systém. A v apríli 1967, keď vrcholilo nahrávanie albumu Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, zadal Lennon aj úpravu exteriéru, takže nový vzhľad bol hotový k dátumu vydania 1. júna.

Je zrejmé, že vizuál Johnovho auta dobre zapadol do širšej koncepcie nového albumu. Jeho farebná schéma je často označovaná ako „psychedelická“ a farby, s dominantnou žltou, korešpondujú s obalom „Seržanta“. Použité vzory pripomínajú kvetinové a ornamentálne motívy, aké bolo možné vtedy vidieť na karavanoch a kanálových člnoch cigánskych kočovníkov. Dopĺňa ich symbol zverokruhu na streche.

rsz p90269470 highres

Cesta za oceán

Svoj kvetinový Phantom V používal Lennon pravidelne do roku 1969 (pričom vlastnil aj iný, o niečo menej nápadný biely Phantom V). V tomto aute – keď ešte bolo čierne – si údajne išiel v roku 1965 prevziať aj rád Britského impéria ku kráľovnej do Buckinghamského paláca spolu s ostatnými členmi skupiny. O štyri roky neskôr jej ho tam zasa tým istým autom, už v kvetinovom nátere, išiel vrátiť (na protest proti britskej zahraničnej politike vrátane podpory vietnamskej vojny). Keď sa presťahoval do USA, odviezol si so sebou aj svoj pestrofarebný Rolls-Royce a občas ho požičiaval aj iným kolegom z brandže – napríklad Rolling Stones, Bobovi Dylanovi a Moody Blues. Potom však auto stálo v garáži a v roku 1977 sa stalo majetkom miliardára Jima Pattisona, ktorý ho daroval múzeu v Britskej Kolumbii.

RR/JF