Kia Stinger prichádza

Autor Kia október 2017 -

Značka energicky vystrelila do vyššieho segmentu: vo verzii s 3,3-litrovým šesťvalcom ponúka toto gran tourismo výkon 370 koní. Zaplatíte zaň skoro 60 000 eur.

Najvýkonnejšie sériové vozidlo v dejinách automobilky predstavili na autosalónoch v Detroite (január) a Ženeve (marec), teraz prichádza na trhy v Európe a Amerike. Športovo-rodinné auto ponúka priestor pre piatich cestujúcich a ich batožinu a zároveň vysoký výkon, stabilnú jazdu a dobré manévrovacie schopnosti. Dodáva sa s pohonom na zadné kolesá alebo na všetky štyri.

Motory: od 2,0 po 3,3

V Európe sú v ponuke na výber tri motory: 2,0-litrový preplňovaný zážihový motor (s výkonom 255 koní a maximálnym krútiacim momentom 353 Nm), 2,2-litrový preplňovaný vznetový motor (200 k, 440 Nm) a 3,3-litrový motor V6 s dvomi turbodúchadlami. Posledný menovaný, 3,3-litrový motor produkuje výkon 370 koní a maximálny krútiaci moment 510 Nm, pričom dokáže zrýchliť z 0 na100 km/h už za 5,1 sekundy. To z neho robí najvýkonnejšie a najrýchlejšie akcelerujúce vozidlo, aké automobilka Kia kedy vyrobila a dala do predaja.

Kia Stinger ponúka široké spektrum systémov aktívnej bezpečnosti DRiVE WISE, elektronicky nastaviteľný systém zavesenia kolies (Dynamic Stability Damping Control) a systém voľby jazdných režimov (je ich dovedna 5).

Od konceptu GT po Stinger

Nový model Kie je výsledkom šesťročnej intenzívnej práce dizajnérov a vývojárov. Nadväzuje na koncept GT z roku 2011, ktorý odhalil zámer spoločnosti vytvoriť takéto výkonné vozidlo. „Na rozdiel od ktoréhokoľvek predchádzajúceho vozidla značky Kia je pre nás Stinger naozaj autom snov,“ povedal Orth Hedrick, viceprezident Kia Motors America, počas prezentácie v Detroite. „Od jeho začiatkov, keď bol ešte len koncepčným vozidlom GT, až po roky vylaďovania a vylepšovania na legendárnom okruhu Nürburgring nebol pre nás žiadny detail nepodstatný na to, aby sme ním neboli posadnutí.“

Na konštrukciu a dizajn dozeral Peter Schreyer, hlavný dizajnér spoločnosti Kia Motors, spolu s tímom talentovaných dizajnérov v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Vývoj jazdných vlastností a ovládateľnosti vozidla mal na starosti Albert Biermann, vedúci divízie testovania a vývoja vysokovýkonných vozidiel spoločnosti Kia, spolu s tímom inžinierov v Kórei a na pretekárskom okruhu Nürburgring.

Čo znamená gran turismo alebo: cesta je cieľ

Čo je charakteristické pre pravé vozidlo typu gran turismo – GT? Len čo dostal Stinger zelenú a spustil sa jeho vývoj, táto otázka sa stala mantrou vývojového tímu. Dizajn mal byť odvážny, pritom vozidlo muselo byť ľahké, svižné, rýchle a súčasne luxusné a tiché. Muselo sa vyznačovať vyváženosťou jazdných vlastností a ovládateľnosti a pohodlne prepraviť päť osôb s batožinou.

„V prípade pravého vozidla gran turismo, teda vozidla určeného na temperamentnú jazdu, nejde prvoplánovo len o výkon, nekompromisnú dynamiku či drsný štýl na úkor luxusu, pohodlia a elegancie,“ vysvetľuje Gregory Guillaume, hlavný dizajnér Kia Motors Europe. „Pri tomto vozidle ide o samotnú cestu. Ide tu o nadšenie a vášeň.“

Postoj a vizuálna rovnováha Stingeru mu majú dodávať skôr nádych elegancie a fyzickej zdatnosti ako pretekársku dravosť. Široký rozchod spolu so zapustenými kontúrami pozdĺž dverí zvyšuje vizuálnu intenzitu bočnej línie, ako aj jeho siluetu fastbacku. Ďalšie zdanlivo dizajnové prvky exteriéru sú čisto funkčné – predné vzduchové clony, lamely podbehov kolies, hladká spodná časť či integrovaný zadný difúzor; zvyšujú najmä aerodynamickú účinnosť.

Komfortný interiér

Priestor vo vnútri chce cestujúcich rozmaznávať luxusom. Hlboko tvarované sedadlá pokrýva príjemne mäkká koža Nappa. Sedadlo vodiča v operadle a sedacom vankúši obsahuje vzduchové vaky, ktoré vylepšujú oporu a pohodlie. Palubná doska vytvára výraznú horizontálnu rovinu uľahčujúcu prácu vodiča. Vďaka dlhému rázvoru kolies majú všetci členovia posádky dostatočný priestor na nohy; nízka poloha sedadiel zasa ponecháva dosť priestoru pre hlavu.

S hodnotou 2 906 mm má Stinger dlhší rázvor ako Audi A4, Infiniti Q50, Lexus IS, BMW 4 Gran Coupe či dokonca Lexus GS alebo Mercedes CLS . Je tiež dlhší (4 831 mm) a širší (1 869 mm) ako ostatné modely v segmente, vďaka čomu má priestranný interiér. Batožinový priestor vyhovuje na prepravu plnohodnotnej batožiny alebo napríklad golfových vakov.

Technológie pre bezpečnosť a dobré počúvanie

Stinger obsahuje viaceré pokročilé asistenčné systémy vodiča (ADAS). Kia v ňom po prvýkrát zavádza systém sledovania pozornosti vodiča (DAA) , ktorý má pomáhať bojovať s rozptyľovaním alebo ospalosťou za volantom. Upozornenie na hroziacu čelnú zrážku (FCA) s integrovaným autonómnym systémom núdzového brzdenia (AEB) a detekciou chodcov dokáže zaregistrovať možnosť zrážky s iným vozidlom alebo chodcom a pomôže zastaviť vozidlo. Inteligentný tempomat (ASCC) udržiava nastavenú vzdialenosť od vozidla vpredu a v zápche vozidlo aj zastaví. Asistent udržania vozidla v jazdnom pruhu (LKA) v prípade potreby vydá zvukový signál a zároveň poskytne korekciu riadenia. Funkcia upozornenia na križujúce vozidlá vzadu (RCTA) asistuje pri cúvaní z parkovacieho miesta.

Na spríjemnenie najmä dlhých ciest sú určené výkonné audiosystémy, ktoré sa líšia podľa výkonnostnej verzie auta. Štandardný systém v modeloch s 3,3-litrovým motorom zahŕňa 9 reproduktorov a externý zosilňovač. Pre ešte náročnejších je v ponuke audiosystém Harman/Kardon, ktorý „vypumpuje“ až 720 wattov zvuku s vysokou čistotou. Má 15 reproduktorov plus doplnkové basové reproduktory (subwoofery) pod prednými sedadlami. Disponuje technológiou obnovy komprimovaného zvuku Clari-Fi, ktorá dokáže obnoviť zvukové signály stratené pri digitálnej kompresii. Systém je vybavený aj technológiou priestorového zvuku QuantumLogic, ktorá extrahuje signály z pôvodnej nahrávky a prerozdeľuje ich do viacrozmernej zvukovej scény autentickej až do detailov.

JF/Kia

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK