Nové technológie zmenia predaj i trh

Autor (red) máj 2018 -
Nové technológie zmenia predaj i trh DXC

Moderné digitálne technológie v retail segmente prinášajú doteraz nevídané možnosti v oblasti komunikácie so zákazníkom, cielenej reklamy a zákazníckeho zážitku.

Podľa Zdenka Böhmera, generálneho riaditeľa firmy DXC Technology, je jedným z trendov v retaile prechod z reaktívnych predajných modelov na proaktívne. Ako príklad uvádza mníchovský futbalový štadión, kde už vidieť aplikovaný trend proaktívnej ponuky služieb spolu s kontextovými (nepredajnými) službami, ktoré majú zvýšiť komfort a úroveň používateľského zážitku.
„Výsledkom je zmena nákupného správania návštevníkov: nakupujú služby a produkty, ktoré by si v analógovom svete nekúpili, pretože by museli počas zápasu opustiť svoje sedadlo. No ak občerstvenie príde za nimi, tak si ho cez ponúkanú aplikáciu kúpia,“ vysvetľuje Z. Böhmer a dodáva: „Kontextové služby v tomto prípade boli realizované detektormi prítomnosti na toaletách a priestorovou navigáciou, ktoré v kombinácii zabezpečujú jednoduchú navigáciu na miesto, a tým minimalizujú čakanie v radoch. To umožňuje analýzu spotrebiteľského správania v reálnom čase. Vďaka tomu manažéri štadióna vedia v danom čase riešiť vzniknuté situácie, a tým zvyšovať zákaznícky zážitok aj spokojnosť.“

DXC Zdenko Bohmer   Zdenko Böhmer

Novinky v bezhotovostných platbách

Už dnes sa využívajú prvé wearables – teda doplnky, ktoré nosíme na sebe. Do popredia sa však stále viac dostáva platba mobilom. Či už prostredníctvom technologických gigantov ako Apple či Google, alebo riešení, ktoré zavádzajú banky. Najčastejšie ide o kombináciu tokenizácie a NFC rozhrania mobilného zariadenia na prenos tokenu na terminál.
Uľahčiť nákupy nám budú môcť poskytovatelia inovatívnych riešení inicializovania platobných transakcií a informovania o účte – teda tretie strany, ako ich nazýva smernica o platobných službách (PSD2). Prostredníctvom nich budeme môcť iniciovať transakcie z účtu v banke rovnako bezpečne ako dnes, avšak s niekoľkými výhodami. Obchodník môže namiesto POS terminálu alebo platobnej brány na web stránkach (ktoré sú spoplatnené) využiť aplikáciu tretej strany pre zrealizovanie transakcie. A zákazník nemusí použiť svoju platobnú kartu ani údaje o nej, čím sa vyhne riziku zneužitia. Len inicializuje platobný príkaz cez tretiu stranu zo svojho bankového účtu na účet predajcu. Predajca okamžite dostane od poskytovateľa služby potvrdenie o zrealizovaní transakcie a môže tovar hneď expedovať alebo priamo v predajni odovzdať kupujúcemu.
„Podľa smernice PSD2 musia banky už dnes umožniť bezplatný prístup tretím stranám prostredníctvom dedikovaného rozhrania a bez nutnosti uzatvorenia vzájomnej zmluvy. Stále však sú obmedzenia pri Apple zariadeniach a možnosti prístupu k NFC rozhraniu. To limituje príležitosť implementácie iných platobných aplikácií pre platbu iPhonom v obchodoch než prostredníctvom Apple pay, ktorý na Slovensku stále chýba,“ konštatuje generálny riaditeľ GXC Technology.

Umelá inteligencia v obchode

Potreba reagovať na požiadavky v reálnom čase čoskoro prinesie prepájanie online obchodu s offlinovým a vytváranie tzv. omnikanálov – teda miest, kde dokážeme vybaviť viacero, ideálne všetky nákupy naraz. Ďalším zo súvisiacich trendov sú absolútne presné personalizované ponuky. Pri dosiahnutí personalizácie budú kľúčovými práve identifikácia a ovládanie hlasom.
Zdenko Böhmer to ilustruje na zjednodušenom príklade: „Idem večer na rande. Svojmu telefónu poviem, nech mi rezervuje stôl v príjemnej reštaurácii. Ten cez omnikanál predajcov vyhodnotí najlepšie možné ponuky v rámci mojich preferencií a zarezervuje stôl. Cestou mi odporučí kúpiť kvety, ktoré aj objedná a presne ma k nim navedie – aby som mal všetko po ceste. Platobný styk prebieha na základe rozoznania biometrie systémom. Z kvetinárstva a reštaurácie odchádzam bez platenia, len následne autorizujem transakcie v mobile.“
Umelá inteligencia prinesie radikálnu zmenu v retaile, no podľa DXC Technology by nemala ohroziť klasických predavačov. Naopak, v rámci centralizovaných omnikanálov a predaja na mieru by im mala pomôcť byť efektívnejšími v predaji, reagovať na trendy a potreby zákazníkov v reálnom čase.

Startup o čerpacích staniciach

V retailovom segmente má svoje opodstatnenie pri expanzii obchodných modelov do oblastí, kde je to dnes takmer nemožné – či už geograficky, ekonomicky, alebo prakticky. Dobrým príkladom je startup zameraný na digitálnu transformáciu samoobslužných čerpacích staníc, v ktorom spoločnosť DXC Technology spolupôsobí. Zisky z predaja pohonných hmôt sú značne limitované daňovým zaťažením komodít a cenotvorbou, ktorú prísne riadi trh. Preto sa čerpacie stanice orientujú aj na predaj doplnkových služieb s vyššími maržami, ako napr. predaj potravín, kávy, nápojov a rôznych darčekov či doplnkov. Na samoobslužných čerpacích staniciach je však tento obchodný model v podstate nemožný.
„Naše startup riešenie sa zameriava na rozpoznávanie tváre a evidenčného čísla automobilu, čo s pomocou RFID technológie umožní rovnakú úroveň obchodných modelov ako na staniciach s obsluhou. To zabezpečí aj zisky z doplnkových služieb,“ hovorí Z. Böhmer.

DXC rezerva na web

Čo umožní blockchain

„Blockchain je technológia zaznamenávajúca kombináciu informácií o vozidle, biometrických údajov osoby, ktorá natankovala, ako aj osoby, ktorá vykonala nákup v predajni,“ pokračuje vo výklade generálny riaditeľ DXC Technology. „Všetky tieto informácie koreluje do smart kontraktu, ktorý sa zapíše do bloku a následne distribuuje do celej siete. Hneď ako sieť potvrdí správnosť údajov a platnosť nákupu, systém operátora pristúpi k spracovaniu platby. Spotrebiteľ jednoducho natankuje, nakúpi a odíde – a po dvoch minútach jazdy dostane SMS o platbe.“
Tento proces charakterizuje Z. Böhmer ako rýchly a užívateľsky veľmi jednoduchý – napriek tomu, že v pozadí je množstvo nových technológií ako blockchain, digitálna dvojička a dokonca ich federovaná štruktúra. Zákazník len využíva služby, zatiaľ čo technológia pracuje – a takto by to pri správne vykonanej digitálnej transformácii malo byť. Dobrá digitálna služba je ako dobrý vtip – netreba nič vysvetľovať, lebo každý ju hneď intuitívne pochopí.

(red)
Obrázky: DXC

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK