Ťažký rok pre strojárstvo

Autor Juraj Janči marec 2020 -
Ťažký rok pre strojárstvo AMP

Firmy budú musieť hľadať nové zdroje optimalizácie a kustomizácie produkcie. Spolu s tlakom z nedostatku pracovnej sily to bude hrať kľúčovú rolu pri zavádzaní procesnej inovácie Priemyslu 4.0.

Takto pred rokom netajili strojári nadšenie z rekordných čísel. Za rok 2018 dosiahli tržby vyše 40 miliárd eur a aj zisk sa vyšplhal na takmer 990 miliónov. Na vrchole bol autosektor – a oni s ním. Vlani sa však situácia zvrtla a posledný kvartál roka dal jasne pocítiť, že je čoho sa obávať. Tradičná a silná strojárska výroba, najmä vedúci sektor automotive, začala čeliť viacerým výzvam.

Pokles výroby

Záver vlaňajška sa v strojárskej výrobe naplno prejavil pokračujúcim poklesom výroby. Hlavným dôvodom bolo znižovanie objednávok u materských alebo partnerských spoločností v autosektore. Príčin je viacero: spomalenie ekonomiky, obchodná vojna medzi USA a Čínou, ktorá ochromila trh s oceľou, ale aj sankcie EÚ voči Rusku. Hoci produkcia ostatných strojárskych výrobkov rástla, podiel automotive na našom trhu je taký veľký, že sa to prejavilo na celej priemyselnej produkcii.
Vzhľadom na otvorenosť ekonomiky a vysokú závislosť od exportu pocítil už vlani náš autosektor (a teda aj strojárstvo) reťazovú reakciu z krajín EÚ, najmä Nemecka, kam smeruje väčšina nášho vývozu. Tam je už viditeľný rast druhotnej platobnej neschopnosti a v sektore automotive má problém so splatnosťou pohľadávok mnoho subdodávateľov v druhom a treťom slede. Pre tento rok v Nemecku očakávame rast počtu insolvencií o dve percentá. Na Slovensku by mali vzrásť minimálne o 5 %, hoci udalosti z posledného kvartálu 2019 indikujú aj vyšší nárast.

Kto má šance uspieť

Ako sa teda bude tento rok strojárstvo vyvíjať? Automotive bol doteraz ťahúňom priemyslu; v podstate od neho závisí viac ako tristo dodávateľov. Najväčšie obavy preto pramenia z ďalšieho poklesu predaja, čo je hlavný strašiak v sektore. Už teraz sa odhaduje, že počet novo registrovaných áut za rok 2019 medziročne klesne až o 5 % – čo by bol najväčší prepad od krízy v roku 2009. Dá sa tiež očakávať, že výrobcovia motorových vozidiel sa budú snažiť preniesť svoje riziká na dodávateľov. Tento rok tak očakávame aj rast nárokov v zmysle „just in time“ pravidiel a ceny, pretože automobilky musia hľadať úsporu nákladov inde než v mzdách.
Najväčšie šance uspieť majú tie strojárske firmy, ktoré budú pripravené. Optimalizácia, kustomizácia a tlak vyplývajúci z nedostatku pracovnej sily budú hrať kľúčovú rolu pri zavádzaní procesnej inovácie Priemyslu 4.0. Popri klesajúcom automotive trhu by mali z oblastí strojárstva šancu presadiť sa najmä špecializované produkcie a výroba s vyššou pridanou hodnotou. Je nevyhnutné vytvoriť podnikom podmienky, aby mohli uplatniť plnohodnotnú výrobu s pridanou hodnotou – namiesto produkcie polotovarov a polovýrobkov.

Vplyv vývoja miezd

Sektor čelí aj tlaku na ochranu zamestnancov, čo v rámci EÚ presadzujú členské krajiny. Už v priebehu vlaňajška sa zvýšili príplatky za nočné zmeny – a porastie aj minimálna mzda. Rovnako aj vplyv odborových organizácií na kolektívne vyjednávania o mzdách môže negatívne ovplyvniť ekonomiku automobiliek. Pri posudzovaní vývoja v strojárstve sme v Coface celkovo opatrní a tento rok očakávame skôr mierne zhoršenie situácie.

Juraj Janči, country manažér
Coface Slovensko

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK