EXPO Dubaj 2020 spája svet

Autor red. január 2022
EXPO Dubaj 2020 spája svet EXPO Dubaj 2020

Výstava Expo Dubaj 2020, ktorá potrvá ešte do konca marca 2022 spája na jednom mieste celý svet a milióny návštevníkov sa môžu kochať víziou budúcnosti, či spoznať nepoznané.

Expo sa tentoraz nesie v duchu spájania a vytvárania budúcnosti. UAE oslavujú 50. výročie založenia a hlavnou témou spájania nadväzujú na svoju históriu. Dubaj sa totiž kedysi nazýval Al Wasl, čo znamená spojenie. Toto mesto zohráva dôležitú úlohu pri spájaní východu a západu, severu a juhu, a tak je celá tematika viac ako symbolická. Organizátori si predsavzali inšpirovať návštevníkov a vytvoriť dlhodobý pozitívny vplyv, ktorý rozvíja potenciál ľudskej spolupráce.
4,4 ha obsadilo 191 vystavovateľov a očakáva sa, že počas polroka otvorenia výstavy ju navštívi 20 miliónov ľudí. Po skončení výstavy bude celý areál využitý ako moderné technologické centrum.

Udržateľnosť, mobilita a príležitosť

Expo vám na jednom mieste ponúkne možnosť doslova precestovať a spoznať celý svet. Okrem krajín majú svoje zastúpenie aj rôzne globálne iniciatívy, vzdelávacie inštitúcie a multilaterálne organizácie.
Podtémami výstavy sú udržateľnosť, mobilita a príležitosť. Expo 2020 je teda rozdelené na tri tematické časti a každá predstavuje jeden segment. Okrem noviniek z danej oblasti v nich nájdete aj bohaté príležitosti spoznať rôzne kultúry, vyskúšať si nové chute, stretnúť sa s novými ľuďmi, zabaviť sa, poučiť sa, ale i zrelaxovať. Každá zo 191 zúčastnených krajín má vlastný pavilón a ponúkajú svoje skúsenosti, svoju kreativitu, úspechy, ambície, novinky, ale i kultúru, umenie a typickú kuchyňu.
V časti „príležitosť“ inšpiruje návštevníkov interaktívny pavilón, v ktorom môžu podniknúť rôzne akcie, časť „mobility“ sa zaoberá minulosťou, súčasnosťou a budúcnosťou pohybu, od historických gigantov mobility až po nadchádzajúcu misiu na Mars. Návštevníci časti „udržateľnosť“ si môžu pozrieť vzťah ľudstva k prírode a zároveň sa dozvedia o vplyve, ktorý máme na zem.

Slovenský pavilón

Slovenský pavilón sa nachádza v srdci areálu, v tematickej zóne „mobilita“, má tri poschodia a rozlohu 2 000 m². Jeho hlavným motívom je „pohyb budúcnosti: vodík, letectvo a vesmír.“ Motív pohybu budúcnosti sa v slovenskom pavilóne prepája s kreatívnym konceptom cesty – cesty do budúcnosti, cesty do vesmíru, cesty objavov a inovácií, ktoré majú celosvetový úspech, a tiež cesty silných osobností Slovenska, ktoré našu krajinu posúvajú vpred. Za architektonickým stvárnením priestoru stojí štúdio Siebert Talaš a hlavným architektom slovenskej expozície je Ivan Kulifaj.
V pavilóne sa odprezentuje dohromady 150 subjektov, ktoré boli vybrané komisiou z 250 prihlásených. Je v ňom stála expozícia a rotačné expozície. Návštevníci sa môžu tešiť na 11 podnikateľských misií, 15 odborných konferencií, kultúrny program, rôzne sprievodné podujatia a špeciálne tematické týždne. Do prípravy sa zapojili aj slovenské univerzity.

Máme sa čím pochváliť

Medzi najväčšie pýchy nášho pavilónu patrí vodíkový automobil MH2, ktorý vyvinuli Technická Univerzita v Košiciach spolu s Matador Group. Šéfdizajnérom konceptu je Branislav Maukš, ktorý patrí medzi svetové hviezdy v oblasti automobilového dizajnu, pracoval napríklad na všetkých modeloch Ferrari, ktoré boli predstavené od roku 2007. Športový koncept, ktorý reprezentuje najvyššiu úroveň slovenských inovácií a budúcnosť technológií v automobilovom priemysle má nadčasový dizajn a je postavený na vodíkovej technológii. V našej expozícii sa nachádza aj autobus na vodíkový pohon

Najnovšie technológie pre letectvo

V Slovenskom pavilóne nájdete aj jedinečný VRM simulátor vyvinutý firmou Virtual Reality Media, ktorá sa špecializuje na simulátory leteckej a pozemnej techniky. Využíva inovatíne digitálne simulačné technológie, 3D vizualizácie, výkonné grafické stanice a interaktívne systémy, čím umožňuje globálny letecký výcvik blížiaci sa reálnym podmienkam. Tento systém má globálne využitie na piatich kontinentoch v komerčných a dopravných leteckých spoločnostiach, štátnych inštitúciách, ale aj na ministerstvách obrany a v rôznych agentúrach. V našej expozícii sa odprezentuje až päť firiem, ktoré vyrábajú produkty spojené s letectvom a prinášajú technológie, ktoré sú svetovou špičkou vo svojom segmente.

Autíčko na Mars

Ďalšou čerešničkou je v naše expozícii vesmírny robot Androver vyvinutý firmou RoboTech Vision v spolupráci s Dr. Michaelou Musilovou, astrobiologičkou a riaditeľkou vesmírnej výskumnej stanice HI-SEAS, pôvodne vyvinutej pre spoločnosť NASA. Tento robot najskôr slúžil na interný vývoj autonómnych navigačných algoritmov, neskôr aj vďaka svojim menším rozmerom našiel uplatnenie na simulovanej vesmírnej misii, realizovanej pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry začiatkom roka 2020, na stanici HI-SEAS na Havaji. Dve verzie autonómneho robota Androver 1 a Androver 2 simulujú pohyb po Mesiaci bez použitia GPS. Na prvý pohľad šikovné autíčka, pre ktoré nie je žiadny terén neprekonateľný, majú svoje využitie aj na zemi pri prozaickejších činnostiach, ako napríklad pri doručovaní zásielok či strážení pozemku domu, alebo vinohradov.

Priestor pre obchod a investície

Cieľom naše expozície je okrem prezentácie príťažlivosti Slovenska aj nadväzovanie obchodných kontaktov. Účasť slovenských podnikateľských subjektov zastrešuje Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu SARIO. Vytvára priestor pre veľké aj malé firmy, biznis rokovania a koordinuje naše kontakty s ostatnými krajinami. Po náročnom období sú totiž firmy hladné po nových aktivitách a očakávajú ekonomický reštart.

Vôňa Slovenska

Reštart sa očakáva aj v rámci cestovného ruchu. Úlohy znovu uviesť do pohybu tento segment a prekonať dopady pandemického obdobia sa na EXPO Dubaj zhostila agentúra pre podporu cestovného ruchu SLOVAKIA TRAVEL. Prezentuje Slovensko ako atraktívnu destináciu, krajinu výnimočných prírodných krás a v našej expozícii predstavuje najpríťažlivejší produkt cestovného ruchu na Slovensku – kúpeľníctvo. SLOVAKIA TRAVEL patrí prvé podlažie nášho pavilónu a na 300 m² plochy, okrem kúpeľníctva a termálnych prameňov zoznamuje návštevníkov aj s našimi národnými parkami, výberom z unikátnych ekotopov a prírodného bohatstva, s národnými kultúrnymi pamiatkami UNESCO, jaskyňami, veľhorami, hradmi a so zámkami, ale i s konkrétnymi mestami. Pri prezentácii využíva najmodernejšie technológie, premietanie na veľkoplošnej 360-stupňovej obrazovke a vizuálny zážitok je podporený aj vnemovým – vôňou slovenskej prírody.
Jedinečnú atmosféru slovenského pavilónu dotvárajú diela našich úspešných súčasných umelcov, akými sú Jaro Varga, Gordana Turuk a Monika Pascoe Mikyšková.

EXPO Dubaj 2020 potvrvá do konca marca 2022.

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK