Podnikanie prostredníctvom právnej formy družstva

Autor JUDr. Katarína Bystrická www.pravnecentrum.sk január 2022
Podnikanie prostredníctvom právnej formy družstva freepik.com/senivpetro

Založenie družstva a podnikanie prostredníctvom takejto formy má predovšetkým výhodu vo flexibilite a v anonymite vlastníkov.

Členovia družstva sa nikde nezverejňujú. Zoznam si interne vedie len samo družstvo. Ak teda aj dôjde k prevodu členským práv v družstve, celý prevod ide mimo súdov alebo iných úradov. Jediná situácia, keď sú členovia družstva známi, je ustanovujúca schôdza, ktorej sa zúčastňujú zakladajúci členovia družstva. Ak však oni svoje podiely prevedú, údaje nových vlastníkov sa už nezverejňujú. Ďalšia veľká výhoda družstva je veľká variabilita nastavenia vzájomných práv a povinností jeho členov. To môže byť zaujímavé pre podnikateľov, pre ktorých sú niektoré pravidlá týkajúce sa spoločnosti s ručením obmedzeným príliš zväzujúce. Vnútorné fungovanie družstva je inak postavené na rovnakých princípoch ako s. r. o. Podnikateľ so skúsenosťami s s. r. o. bude v praxi vnímať len malé rozdiely. Vhodné podnikanie prostredníctvom družstva je pre akýkoľvek stredne veľký podnik, na ktorého základnom imaní sa podieľajú viaceré osoby.
Ďalšia výhoda družstva oproti iným formám je v tom, že vznik družstva je jednoduchý, tiež družstvo zodpovedá za porušenie svojich záväzkov celým svojím majetkom. Jednotliví členovia neručia za záväzky družstva. Stanovy však môžu určiť, že členovia družstva (všetci alebo niektorí) majú na základe rozhodnutia členskej schôdze voči družstvu do určitej výšky uhradzovacie povinnosti presahujúce členský vklad na krytie strát družstva. Výhodou je aj vstupný kapitál 1 250 €. Cieľom družstva je uspokojovanie a podpora záujmov svojich členov.

Orgány družstva

Obchodný zákonník vymedzuje orgány družstva v ustanovení § 237 Obchodného zákonníka (zákon č. 513/1991 Zb.). V danom ustanovení § 237 orgány družstva uvedené v písmenách a) až c) vytvára družstvo povinne. Predstavenstvo a kontrolná komisia nemusia byť zriadené v družstvách do 50 členov, prípadne v družstvách s členstvom právnických osôb, ktoré majú menej ako päť členov. Je vecou stanov, či určia, že družstvo vytvára ďalšie orgány, napr. disciplinárnu komisiu, sociálnu komisiu atď. Ďalšími orgánmi podľa stanov myslí zákon orgány trvalej povahy Stanovy družstva (najvyšší dokument pre správu podniku) možno nazvať zmluvou suigeneris (svojho druhu). Ide o základný dokument, bez ktorého spoločne s ustanovujúcou členskou schôdzou nemôže družstvo vzniknúť.

Predpoklady na výkon funkcie člena orgánu družstva

Obchodný zákonník stanovuje podmienky na výkon funkcie člena družstva. Členom orgánov družstva môžu byť len fyzické osoby, v prípade ak je členom družstva osoba právnická, tak členom orgánu družstva sa stáva zástupca právnickej osoby. Avšak nie každá fyzická osoba je aj spôsobilá na výkon funkcie člena orgánu družstva. Fyzická osoba sa môže stať členom niektorého z orgánov družstva, ak spĺňa nasledujúce podmienky:
− dosiahla vek 18 rokov,
− je plne spôsobilá na právne úkony,
− nedošlo ku kolízii funkcií člena kontrolnej komisie a člena predstavenstva.

Vyššie uvedené podmienky sa nevzťahujú na členskú schôdzu, pretože v takom prípade by zákon ako jednu z podmienok členstva v družstve musel stanovovať vek 18 rokov a takáto podmienka v zákone obsiahnutá nie je. V zmysle zákona je možné nadobudnúť členstvo v družstve aj pred dovŕšením 18. roku veku a je možné sa v zmysle ust. § 239 ods. 1 Obchodného zákonníka zúčastniť aj členskej schôdze družstva.

Funkčné obdobie členov orgánov družstva

Obchodný zákonník tiež upravuje maximálnu dĺžku funkčného obdobia členov orgánov družstva, a to na päť rokov. Ide len o maximálnu dĺžku funkčného obdobia, ktoré nemožno prekročiť, no konkrétna dĺžka funkčného obdobia členov orgánov sa ponecháva na úpravu v stanovách. Ďalším obmedzením funkčného obdobia je, že členovia prvých orgánov po založení družstva môžu byť volení len na obdobie najviac troch rokov. Zákon pripúšťa opätovnú voľbu do orgánov družstva, avšak stanovy môžu opätovnú voľbu vylúčiť.

Zánik funkcie členov orgánov družstva

Medzi členom orgánu družstva a družstvom vzniká vzťah suigeneris, t. j. právny vzťah svojho druhu, ktorý nie je pomenovaný. Vzťah medzi družstvom a osobou, ktorá je členom orgánu družstva, má charakter tzv. absolútneho obchodu a bude sa vždy spravovať ustanoveniami Obchodného zákonníka. Rozlišujeme medzi dobrovoľným zánikom výkonu funkcie a odvolaním, teda takto:
− smrť,
− odstúpenie z funkcie,
− odvolanie z funkcie(oprávneným orgánom na odvolanie člena predstavenstva je členská schôdza, je to jednostranný úkon príslušného orgánu družstva. Príslušný orgán môže odvolať člena predstavenstva kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu, a to dokonca aj bez udania dôvodu. Odvolanie člena orgánu je účinné prijatím rozhodnutia príslušného orgánu družstva, od tohto dňa plynie lehota na zmeny v obchodnom registri, je daná 30-dňová lehota na podanie návrhu na zápis zmeny, v opačnom prípade hrozí pokuta až do výšky 3 310 €),
− skončenie funkčného obdobia,
− voľbou nového člena predstavenstva,
− stratou podmienok či predpokladov pre výkon funkcie člena predstavenstva stanovených právnym predpisom,
− dohodou.

 

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK