Aké sú skutočné dôvody zvyšovania cien energií?

Autor red. január 2022
Aké sú skutočné dôvody zvyšovania cien energií? freepik.com/evening_tao

Aktivity na oživenie ekonomík oslabených pandémiou koronavírusu dvíhajú ceny energií na celom svete. Za ich zvyšovaním však treba hľadať aj počasie a obmedzovanie niektorých zdrojov výroby elektriny. Čo majú očakávať slovenské domácnosti?

Minister hospodárstva Richard Sulík síce tvrdí, že slovenské domácnosti nečaká drastické zvyšovanie ceny za plyn a elektrinu, no ľudia sa zvýšených nákladov a hlavne nedostatku energií obávajú.
„Ceny energií vzrástli na všetkých európskych burzách, nie sú spôsobené Slovenskom. Je preto komické, ako sa slovenskí politici navzájom obviňujú, či môže za zdraženie energií predchádzajúca alebo súčasná vláda,“ hovorí Ing. Michal Kolimár, riaditeľ strediska distribúcie energií a energetický audítor spoločnosti PPA Power DS, s. r. o., ktorá patrí do skupiny PPA CONTROLL.
Za vyššou cenou energií vidí energetický audítor ešte ďalšie dôvody. „Zvýšenie dopytu po emisných povolenkách spôsobilo nárast ich ceny, čo sa premietlo do ceny elektriny. Cenu energií dvíha aj stimulácia ekonomiky tlačením peňazí centrálnymi bankami, čo spôsobuje zvyšovanie inflácie. Energie sa nakupujú na jeden alebo viac rokov dopredu. Súčasná cena kontraktu na energiu teda reflektuje aj očakávanú infláciu o rok a viac,“ vysvetľuje M. Kolimár z PPA Power DS.

Zmeny na trhu

Podľa ministerstva hospodárstva bude cena plynu približne na úrovni ceny v tomto roku. Rastúcu cenu elektriny má utlmiť aplikovanie externých nástrojov. Odborník na energetiku je však presvedčený, že na energetickom trhu nastanú v dôsledku zvyšovania cien zmeny. „Drahšie energie motivujú zákazníkov šetriť a realizovať úsporné opatrenia. Z environmentálneho hľadiska je prospešné, že pri drahšej elektrine sa do popredia dostanú viaceré zelené projekty, ktoré posledné roky stagnovali,“ vysvetľuje audítor M. Kolimár a pokračuje, „pozitívne je tiež, že odberatelia energií získavajú potrebnú opatrnosť. Už nekupujú elektrinu a plyn od dodávateľov bez histórie. Viacerí takíto hráči idú do likvidácie, pretože hrali vabank. Predali svojim zákazníkom energiu, ktorú nemali a už nemajú možnosť dokúpiť ju.“

Alternatívni dodávatelia majú problém

Jeden z najväčších alternatívnych dodávateľov elektriny a plynu na Slovensku už požiadal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví o odňatie licencie na podnikanie v energetike.
Domácnosti, ktoré od neho odoberali energie, sa podľa ministerstva hospodárstva nemusia báť, že by ostali bez elektriny alebo plynu. „Máme tzv. inštitút dodávateľa poslednej inštancie, v prípade plynu je to SPP, v prípade elektriny máme ďalších troch hráčov na jednotlivých regionálnych územiach. Týchto zákazníkov automaticky preberajú do svojho portfólia,“ povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Účty, ktoré však budú domácnosti platiť za energie, budú s najväčšou pravdepodobnosťou vyššie, keďže alternatívni dodávatelia mali nielen nedostatočné zásoby, ale aj nízke ceny energií.

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK