7 zaujímavostí o psoch, o ktorých ste doteraz netušili

Autor PR apríl 2022

Je to váš domáci miláčik, ktorý vám každý deň spríjemní prebúdzanie, príchod z práce i prechádzky. Pokiaľ nie ste odborník alebo veterinár, zrejme však ani len netušíte, aké rôzne tajomstvá a odlišnosti schováva. Pozreli sme sa na niektoré z nich.

Čierny jazýček

Iba dva druhy psov majú čierny jazyk. Hoci v súčasnosti netušíme, prečo je ich jazyk čierny, vieme, že nijako neovplyvňuje vnímanie chutí. Ide o čau-čaua a šarpeja.

Na kvalitnej výžive záleží

Vedci sa zhodujú, že dĺžka života psíkov priamo úmerne závisí od kvalitnej stravy. A tak, ako sa posledné dve dekády ľudia viac zaujímajú o to, čo zjedia, je potrebné si overovať aj kvalitu krmiva pre psa.
V obľube sú napríklad výživné Dog'sChefs granule imitujúce kvalitné ľudské jedlá alebo značka Primordial, známa pre snahu zachovať vo svojom krmive prapôvodnú stravu psích predkov.

Vlhký ňufák

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo je ňufák vášho štvornohého priateľa trochu vlhký? Je to tak kvôli lepšej absorbcii chemických látok, ktoré v konečnom dôsledku všetci vnímame ako vône alebo zápachy.
Aj vďaka špeciálnemu výtoku, ktorý majú na svojom nose, dokážu psíky tak skvelo stopovať a vyhľadávať ľudí alebo objekty. Navyše si môžu nos kedykoľvek obliznúť a tieto chemické látky ochutnať, čo im pomáha lepšie pochopiť, o akú látku ide.

Najlepší plavčíci

Počuli ste už o psoch, ktoré sa snažili zachrániť svojich majiteľov, aj keď si iba na chvíľu zaplávali v jazere? Pravdepodobne išlo o novofunlandských psíkov pochádzajúcich z rovnomennej oblasti v Kanade.
Majú vodeodolnú srsť a medzi pazúrikmi na nohách majú blany, ktoré im umožňujú skvelo plávať. Pôvodne boli vychovávané ako pomocníci rybárov - zachraňovali ľudí pred utopením.

Najrýchlejšie zviera na svete?

Názory v tejto oblasti sú rôzne, ale aj vás pravdepodobne v škole učili, že najrýchlejším zvieraťom na svete je gepard. Hoci dokáže na krátkej trati dosiahnuť rýchlosť aj 130 kilometrov za hodinu, veľmi rýchlo sa unaví.
A práve na dlhšej trati ho s ľahkosťou predbehne anglický chrt, ktorý je známy vďaka vytrvalostnému behu. Ideálna vzdialenosť na porovnanie ich síl je desať kilometrov.

Hra na schovávačku

Daždivé počasie, karanténa alebo iný dôvod na to byť sám doma so psom? Žiaden problém! Zahrajte sa so psom na schovávačku, tú priam zbožňujú. Zo začiatku ho samozrejme musíte naučiť pravidlá, aby ostal na mieste, až kým mu nedáte povel, aby vás začal hľadať.
Ak budete vy hľadať vášho psíka, takisto ho musíte zo začiatku inštruovať, ako na to. Môžete ale očakávať, že váš psík sa vopchá všade, kde to je len možné. Všetky odkladacie priestory, skrine alebo priestor za závesom bude zrejme miesto, kde sa schová. Či už máte šuflíky pod posteľou alebo gaučom, prípadne iba voľný priestor, vedzte, že práve tam sa schováva najradšej.

Aj psi sa potia

Psi majú potné žľazy na vankúšikoch labiek a na nose, teda nie na koži ako človek. Ich potenie nie je tak časté ako u ľudí, deje sa skôr zriedkavo.
U človeka potenie predstavuje reguláciu teploty, potenie u psa funguje inak. Pes reguluje teplotu čiastočne srsťou, ochladzuje sa ale najmä prostredníctvom jazyka a dychu.

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK