Manažér by mal byť otvorený voči svojim ľuďom

Autor red. máj 2022
Manažér by mal byť otvorený voči svojim ľuďom DACHSER

Slovenský Eurohub logistickej spoločnosti DACHSER už niekoľko rokov úspešne vedie Adam Matúšek. V rozhovore nám prezradil, ako môže príležitosť a pocit dôvery k svojim kolegom viesť k pôsobivej kariére.

Kde sa u vás vzal záujem o logistiku a aká bola vaša cesta do spoločnosti DACHSER?

Vždy ma priťahovala logistika. Preto som si vybral Žilinskú univerzitu, kde som študoval na Fakulte prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, odbor cestná doprava. To ma potom priviedlo k práci v spoločnosti Tecnic, ktorá zastrešovala technickú stránku PPP projektov (verejno-súkromného partnerstva) na Ministerstve dopravy SR. Potom som strávil nejaký čas v Írsku, kde som pracoval ako vedúci skladu pre spoločnosť Mango alebo v spoločnosti NRS pre Tesco Ireland. Keď som sa rozhodol vrátiť na Slovensko, mojou prvou voľbou bola logistická spoločnosť. A keďže DACHSER pár mesiacov pred mojím návratom postavil novú pobočku v Lozorne, len pár kilometrov od môjho bydliska, poslal som životopis práve sem. Pán Stoličný, súčasný regionálny manažér DACHSER pre juhovýchodnú Európu, mi dal príležitosť a ponúkol mi pozíciu tzv. „trainee“, ktorá pred mojím nástupom do DACHSER Slovensko nebola obsadzovaná, respektíve ani neexistovala.

Dnes pôsobíte ako manažér Eurohubu, čím všetkým ste si v spoločnosti prešli?

DACHSER má tú výhodu, že ak preukážete talent, máte reálnu možnosť kariérneho rastu. Prešiel som pozíciou „trainee“, bol som vedúcim oddelenia paletového hospodárstva, tender manažérom a aktuálne pôsobím ako manažér Eurohubu. Postupne som prechádzal všetky produkčné, ale aj administratívne oddelenia a rýchlo som získal prehľad o všetkých procesoch vo firme.

Aké zručnosti musí mať dobrý manažér?

Podľa môjho názoru by mal byť správny manažér otvorený voči svojim zamestnancom. Otvorenosť ide ruka v ruke s dôverou. Verím, že ak budem svojim kolegom dôverovať, budú ku mne maximálne otvorení a nebudú mať problém mi dať pozitívnu, ale aj negatívnu spätnú väzbu. Ak zamestnanci vedia, že komunikácia a otvorenosť fungujú na všetkých úrovniach, je oveľa jednoduchšie presadiť akékoľvek, niekedy aj nepopulárne rozhodnutia a vyriešiť prípadné problémy. Takýmto spôsobom sa dajú nové výzvy vyriešiť oveľa rýchlejšie a efektívnejšie. To je jeden zo základných predpokladov, ktorý nám umožňuje rast spoločnosti ako celku.
Čo vám pomohlo na ceste k úspechu?
Sú to aj, samozrejme, vedomosti zo školení a stáží, ktoré sú cenné, ale podľa môjho názoru až v spojení s praxou dávajú zmysel. Rovnako aj dobrá úroveň angličtiny veľmi pomôže. Samozrejme, sú aj veci, na ktoré sa nedá pripraviť a ktoré sú úplne individuálne. Je to schopnosť zvládať stres, rýchlo sa rozhodovať alebo sa včasne a za pochodu učiť nové veci.

Ako by ste zhodnotili svoje pôsobenie vo funkcii vedúceho Eurohubu pobočky?

Vedenie pobočky znamená veľkú zodpovednosť. Počas môjho pôsobenia v Eurohube v Lozorne sa nám podarilo zvýšiť priemernú dennú tonáž o viac ako 100 ton. Zvýšil sa aj počet zásielok, a to o viac ako 5 000 mesačne. Narástol aj počet zamestnancov Eurohubu z pôvodných 11 až na súčasných 25. Pri takomto raste pobočky bolo veľmi dôležité zadefinovať si jasnú a prehľadnú organizačnú štruktúru, aby každý člen tímu vedel, aké sú jeho kompetencie a zodpovednosti. To malo okamžite za následok zlepšenie kvantitatívnych ukazovateľov, napríklad zníženie počtu poškodených zásielok, ale aj výrazné zlepšenie hospodárskych výsledkov pobočky. Celkovo si teda dovolím hodnotiť svoje pôsobenie ako úspešné, ak to nie je príliš neskromné.

 

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK