Mobilné bankovníctvo

Autor JR august 2022
Mobilné bankovníctvo Freepik.com/jcomp

Do banky už nechodíme. Máme predsa internet a mobil. Dnes už hádam neexistuje banka, ktorá by nemala vlastnú mobilnú aplikáciu. Lenže je to bezpečné? Veď aj vy ste si už určite niekde zabudli, stratili alebo vám ukradli mobil.

Ak máte svoj telefón správne zabezpečený a správate sa v digitálnom svete zodpovedne, budú aj vaše peniaze v relatívnom bezpečí. Moderné smartfóny ponúkajú rôzne spôsoby zabezpečenia od základnej ochrany pomocou PIN kódu, až po biometrické snímanie odtlačkov prstov, 3D rozpoznávanie tváre, prípadne ich kombináciu. Odomknúť dobre zabezpečený mobil rozhodne nie je také jednoduché, ako to vídame vo filmoch. Vaše peniaze sú určite bezpečnejšie v mobile ako, povedzme, na bezkontaktnej kreditnej karte.

Bezpečné heslá

Z technického pohľadu je na tom o kúsok lepšie Apple ako telefóny so systémom Android, kde je počet útokov vyšší. Útočníci sa pokúšajú prelomiť zabezpečenie zvyčajne cez rôzne falošné aplikácie alebo pomocou škodlivých kódov (trójskeho koňa, ktorý im otvorí zadné vrátka do vášho telefónu). Platí to, čo pre počítače – neinštalujte zbytočné aplikácie, neklikajte na podozrivé odkazy v správach a nikomu neprezrádzajte svoje heslá. Heslá (najmä pre bankové aplikácie) si voľte tak, aby obsahovali mix minimálne 8 znakov a boli tam malé aj veľké písmená a čísla. Vyvarujte sa mien, ktoré sa dajú „uhádnuť“, ako napr. mien detí v kombinácii s rokom ich narodenia.
Nepoužívajte jedno heslo na všetko a dôležité heslá si nikdy neukladajte do pamäte. Je síce nekomfortné zakaždým zadávať heslo manuálne, no z pohľadu bezpečnosti je to to najlepšie. Heslá je vhodné tak raz za pol roka zmeniť, ale určite nikdy nepoužite to, ktoré ste už raz použili v inej službe.

 Zvážte, čo je potrebné

Aplikáciám nepovoľte nezmyselné oprávnenia. Banková aplikácia potrebuje prístup na internet a k fotoaparátu (napr. pre QR kódy pri platbách), ale oprávnenia ako napríklad prístup k mikrofónu sú naozaj podozrivé.
Zdanlivo sporný môže byť údaj o polohe (GPS), no využíva sa pri navigácii k bankomatom alebo na overenie vašej polohy pri transakciách. Buďte však opatrní, keď vám zavolá operátor a bude sa pýtať na nejaké osobné údaje, heslá alebo kódy. Rovnako tak pozor na rôzne e-mailové výzvy od banky alebo pošty. Vždy si dôkladne skontrolujte adresu odosielateľa (banka určite nepoužíva gmailové adresy), príp. adresy webových stránok (overte si, či ide skutočne o adresu banky, alebo sú v adrese nejaké „preklepy“). Môže ísť o pokus získať od vás prístup cez falošné stránky, ktoré skopírovali vizuál vašej banky.
Známy je aj prípad, kde bola v obchode Google Play úplne neškodná aplikácia, po ktorej stiahnutí sa zobrazilo oznámenie o nutnej aktualizácii. Tá sa však už nachádzala mimo obchodu Google Play. Nepozorný používateľ ignoroval varovania a povolil aplikácii prevzatie kontroly nad mobilom. Hekeri sa spoliehajú na našu nepozornosť alebo lenivosť čítať všetky oznamy až do konca. Cez aplikáciu v telefóne môžete zaplatiť faktúru, vybaviť úver a pôžičku, poslať peniaze na iný účet, investovať do kryptomeny,... Všetko to, čo sa robí aj v reálnej banke. V bankovej pobočke však vidíte za priehradkou skutočného človeka, ale pri pohľade na displej neviete, kto je na opačnom konci, preto treba viac obozretnosti a neustále myslieť na možné riziká.

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK