Osem tipov na produkty, ktorých predaj počas ekonomickej recesie neklesá

Autor november 2022
Osem tipov na produkty, ktorých predaj počas ekonomickej recesie neklesá freepik

Aj tí najväčší optimisti už veria, že v budúcom roku 2023 sa rútime do ekonomickej recesie. A to rozhodne nie je dobrou správou nielen pre bežných pracujúcich ľudí, ale aj pre obchodníkov a podnikateľov. Vyvstáva preto otázka, existujú nejaké produkty, ktoré sa dobre predávajú aj počas recesie? Samozrejme, že áno. Povieme si o nich v našom článku.

Prečo niektoré produkty odolávajú recesii a iné zase nie?

Odpoveď na túto otázku je jasná a jednoznačná. V recesii vyhrávajú tie produkty, ktoré sa predávajú za lacnejší peniaz. Veľmi dobre sa darí napríklad spoločnostiam so spotrebným tovarom (rýchle občerstvenie, tabak, alkohol, lacná kozmetika…).

V súvislosti s recesiou sa tiež lepšie darí i takým spoločnostiam, ktoré sa zameriavajú na služby zákazníkom. Napríklad oprava automobilov, oprava spotrebičov… A to z logického dôvodu - oprava daného produktu je omnoho lacnejšia, ako kúpa nového.

Recesia preto ešte nemusí nutne znamenať automatický úpadok podnikania. Len pravidlom je, že v tomto období sa lacnejšie výrobky predávajú lepšie ako tie drahé. Treba sa tomu prispôsobiť a napríklad do e-shopu si vybrať tie správne produkty.

V článku vám preto prinášame zopár konkrétnych tipov.

Spotrebný tovar

Okrem potravín (hlavne základných) a výrobkov pre domácnosť, sa základné kozmetické a hygienické výrobky budú predávať vždy. Zubná pasta, mydlo, vreckovky či balená voda, budú stále potrebné a medzi zákazníkmi žiadané. A to nezávisle od toho, či je práve recesia alebo nie. Nemôžeme tiež zabudnúť na domácich miláčikov. Veď pes alebo domáca mačka budú stále hladní a vždy treba uspokojovať aspoň ich základné potreby.

V tomto smere môžete ale ušetriť aj kúpou kvalitného krmiva, čo sa prejaví na zdraví domácich miláčikov a na menších šekoch za veterinára. Ideálnou kúpou sú napríklad psie granule Acana.

Tip

Aj v čase recesie sa budú ženy parádiť. Preto pôjde dobre na odbyt aj lacná kozmetika, napríklad gély na nechty.

Automobilové diely

Bez ohľadu na to, ako veľmi klesajú akcie na burze, ľudia stále musia chodiť do práce, do obchodu či k lekárovi. Pojazdné auto je preto pre mnohých nutnosťou a často aj živobytím. Prirodzene, keď sa spoločnosti finančne darí, kupujeme nové autá. V období recesie sú ale dobré aj jazdenky, ktoré však potrebujú údržbu a neraz i nové diely. Z toho dôvodu bude v tomto čase e-shop s takouto produktovou ponukou prekvitať.

Zariadenie domácnosti

Rovnako aj bývať potrebujeme. Ľudia sa sťahujú i v ťažkých časoch. V súvislosti s bývaním je tu ale nemennou konštantou potreba chrániť svoje zdravie. Problémom môže byť napríklad kvalita spánku, ktorá sa znižuje najmä v stresujúcejšom období, akým je napríklad i recesia. Z toho dôvodu je dôležité kupovať iba kvalitné postele s matracom, vďaka čomu získate základ pre zdravý spánok. 

Káva a čaj

Bez týchto lahodných nápojov si mnohí z nás nevedia predstaviť ani jeden deň. Patria jednoducho k nášmu životnému štýlu a to nehovoríme o rôznych zdravotných benefitoch, ktoré v nich nachádzame. Káva a čaj sa preto určite budú dobre predávať aj vo finančne náročnejšom období.

Sladkosti

Kto z nás by si aspoň raz za čas neosladil život? A keď ide ekonomika z kopca, chuť na sladkosti stúpa závratným tempom. Znamená to totiž stres a ten zvyšuje chuť na sladké. V období recesie pôjdu na odbyt najmä lacnejšie čokolády a cukríky.

Oblečenie

Nielen jedlo je pre život človeka absolútnym základom. Ako sa vraví, ľudia potrebujú jesť a obliekať sa. A to sa nezmení ani v ekonomicky horších časoch. Preto pokiaľ predávate oblečenie, najmä to lacnejšie, s predajom tovaru určite nebudete mať žiadny problém. Nemusíte sa však báť predávať aj drahšiu módu, pretože oblečenie sa v období recesie stáva jedným z cenovo dostupnejších luxusov.

Detské hračky

Deti sú naša radosť, ktorá sa nestratí ani v ekonomicky náročnom období. A čo by každý dobrý rodič neurobil, aby svojmu dieťaťu nevyčaril úsmev na tvári? Prirodzene, keď sa ekonomike nedarí, prichádzajú k slovu hlavne lacnejšie hračky - o to sú však potom cennejšie.

Ďalšou istotou v tomto smere bude sortiment, ktorý je súčasťou detskej výbavičky - plienky, detská kozmetika, oblečenie, mliečna výživa… Ak stavíte na tieto produkty, tak určite neprerobíte.

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK